Volg je ons al?

Geschikte verhuisbedrijven voor een duurzame verhuizing

Hier vind je een overzicht van aangesloten Erkende Verhuizers die een duurzame verhuizing voor je zouden kunnen uitvoeren. Zoek een bedrijf bij jou in de buurt of gebruik onze offerte-tool hierboven. Geef je voorkeuren door en dan zoeken wij de meest geschikte verhuizers voor jouw klus. Helemaal gratis en vrijblijvend!

Duurzaam en Verantwoord Verhuizen in 2023: De Ultieme Gids

Bent u van plan om in 2023 te verhuizen en wilt u dit op een duurzame en verantwoorde manier doen? Dan bent u hier aan het juiste adres! In deze uitgebreide gids delen we belangrijke tips en strategieën om uw verhuizing milieuvriendelijk en ethisch verantwoord te maken. Van het kiezen van duurzame verpakkingsmaterialen tot het vinden van groene verhuisbedrijven, we hebben alles wat u moet weten om een groene verhuizing te realiseren.

Tip 1: Begin met een duurzaam verhuisplan

Een duurzame verhuizing begint met een goed doordacht plan. Maak een checklist en bepaal welke stappen u moet nemen om uw verhuizing milieuvriendelijk te maken. Denk aan zaken zoals het minimaliseren van afval, het verminderen van de CO2-uitstoot en het kiezen van duurzame verhuisopties.

Tip 2: Minimaliseer en recycle maar!

Een duurzame verhuizing begint al bij het uitzoeken van al uw spullen. Voordat u begint met inpakken, is het belangrijk om te minimaliseren. Wat wilt u wel en niet mee verhuizen of wat schaft u nieuw aan? Sorteer uw bezittingen en doneer of verkoop de spullen die u niet meer nodig heeft. Bent u uitgekeken op uw oude meubilair, maar wilt u vanuit het oogpunt van duurzaamheid niet alles nieuw kopen? Kijk eens op Marktplaats en geef die tweedehands bank, stoel of tafel een nieuw leven! Win-win, want u bent niet alleen milieubewust bezig met duurzaam verhuizen, het is ook goed voor uw portemonnee. Heeft u zelf apparaten, een tv of meubels die u niet wilt verhuizen? Verkoop ze online of breng ze naar de kringloopwinkel en maak een ander er blij mee! Wat echt weg moet, kan het beste naar de milieustraat voor een duurzame verwerking. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid te verhuizen spullen, maar geeft u ook de kans om anderen blij te maken met herbruikbare items.

Tip 3: Gebruik duurzame verpakkingsmaterialen

Wist u dat er niets zo vervuilend is als wegwerp inpakmateriaal? Wie duurzaam wil verhuizen, raden we aan plastic inpakmateriaal zoveel mogelijk te vermijden. Bij een groene verhuizing zijn duurzame verpakkingsmaterialen essentieel. Gebruik herbruikbare plastic bakken, kartonnen dozen gemaakt van gerecycled materiaal en milieuvriendelijk inpakpapier. Vermijd het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal en piepschuim, omdat deze materialen schadelijk zijn voor het milieu. Breekbare en kostbare items wilt u natuurlijk goed inpakken. Vermijd hiervoor plastic wikkel- of noppenfolie, er zijn genoeg alternatieven voor de duurzame verhuizer. Maak bijvoorbeeld gebruik van oude handdoeken, kussenslopen of sokken. Heeft u dit niet in huis? Ga dan voor oude kranten. Dit is alsnog wegwerpmateriaal, maar in tegenstelling tot plastic wél biologisch afbreekbaar.

Verhuist u met een Erkende Verhuizer? Dan hoeft u zich hier niet druk om te maken. Uw verhuizer zal zorgen voor stevige, (herbruikbare) verhuisdozen. Elke Erkende Verhuizer heeft zijn eigen inpakinstructies. Raadpleeg altijd eerst deze instructies voordat u (kostbare) materialen zelf inpakt.

Tip 4: Duurzaam transport

Bij het kiezen van een verhuiswagen, overweeg dan een voertuig dat rijdt op hernieuwbare energiebronnen, zoals elektriciteit of biodiesel. Als u een verhuisbedrijf inschakelt, vraag dan naar hun beleid op het gebied van duurzaam transport. Kies voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke voertuigen en brandstoffen.

Tip 5: Groene verhuisbedrijven

Er zijn steeds meer verhuisbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze maken gebruik van energiezuinige voertuigen, implementeren efficiënte routeplanning en recyclen verpakkingsmaterialen. Kies bij het aanvragen van een offerte op onze website voor het verhuisbedrijf met een certificering voor duurzaamheid of die lid zijn van een brancheorganisatie die groene praktijken promoot.

Tip 6: Duurzaam laden en lossen

Tijdens het verhuisproces kunt u ook duurzame praktijken toepassen. Probeer zoveel mogelijk items tegelijk te verplaatsen om het aantal transportritten te verminderen. Gebruik indien mogelijk een verhuislift in plaats van de trap om energie te besparen. Daarnaast kunt u ook overwegen om zwaardere items eerst in de verhuiswagen te plaatsen, zodat ze als eerste worden uitgeladen en het proces efficiënter verloopt.

Tip 7: Duurzame inrichting van uw nieuwe huis

Na aankomst in uw nieuwe huis is het tijd om duurzame keuzes te maken bij het inrichten. Kies voor meubels gemaakt van gerecycled materiaal of hout uit duurzaam beheerde bossen. Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting en overweeg het installeren van zonnepanelen om uw energieverbruik te verminderen.

Tip 8: Ga voor duurzame schoonmaakmiddelen

Bij een verhuizing hoort natuurlijk een grote schoonmaak. Niets zo fijn als een schoon huis voordat u erin trekt. Hardnekkige chemische schoonmaakmiddelen kunt u het beste vermijden als u duurzaam wilt verhuizen. Ga liever voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals zeep en azijn of gebruik ecologische merken zoals Ecover. Tegenwoordig hebben veel supermarkten ook ecologische schoonmaakmiddelen in het assortiment. Wilt u meer weten over duurzame schoonmaakmiddelen voor uw verhuizing? Kijk eens op de website van Milieu Centraal.

Tip 9: Informeer uw vrienden en buren

Een duurzame verhuizing kan ook anderen inspireren om groene keuzes te maken. Informeer uw vrienden, familie en buren over uw milieuvriendelijke verhuizing en deel uw ervaringen en tips met hen. Dit kan anderen aanmoedigen om ook duurzame beslissingen te nemen bij hun volgende verhuizing.

Tip 10: Compenseer uw CO2-uitstoot

Last but not least, kies ervoor om uw CO2-uitstoot te compenseren. Wie duurzaam wil verhuizen, kan voortaan de CO2-uitstoot van de verhuizing laten compenseren. Verhuist u met een Erkende Verhuizer, dan bent u verzekerd van een CO2-neutrale verhuizing. Dit betekent dat ze de CO2 uitstoot die tijdens uw verhuizing wordt geproduceerd, compenseren. Dit doen Erkende Verhuizers in een Cookstoves project in Rwanda.

Wilt u meer weten over het energieproject waar uw compensatie in wordt geïnvesteerd? Ga dan naar de website van Groenbalans.


Dus ook als u gaat verhuizen, kunt u er rekening mee houden om dit zo milieubewust mogelijk te doen. Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u een positieve impact maken op het milieu en een voorbeeld zijn voor anderen die dezelfde duurzame keuzes willen maken.

Andere soorten verhuizingen

Niet alleen op het gebied van een verantwoord en duurzaam verhuizen kunnen de Erkende Verhuizers je helpen. Door de jarenlange ervaring en kennis van onze verhuisbedrijven hebben zij ervaring in veel verschillende soorten verhuizingen. Daardoor kunnen onze verhuizers ook ondersteunen in:

Duurzaam verhuizen