Volg je ons al?

3 stappenplan om jouw adres te wijzigen

Bij een verhuizing komt veel kijken en zie je al snel belangrijke zaken over het hoofd. Om ervoor te zorgen dat je post en belangrijke informatie op het juiste adres terechtkomen, is het essentieel om je nieuwe adres door te geven. In dit artikel laten we je in 3 slimme stappen zien hoe je dit proces zo gemakkelijk mogelijk kunt maken.

Stap 1 - Verhuizing doorgeven aan je gemeente

Wanneer je gaat samenwonen, verhuist naar een nieuwe woning of vertrekt naar het buitenland, is het van groot belang om je verhuizing door te geven aan de gemeente. Als je naar een koopwoning verhuist, zal de notaris dit voor je regelen. In alle andere gevallen dien je zelf je adreswijziging door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Zelfs als je binnen dezelfde gemeente verhuist, is het belangrijk om de adreswijziging door te geven.

Hoe kun je jouw adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Er zijn verschillende manieren om je adreswijziging door te geven. Je kunt persoonlijk langs de gemeente gaan (maak hiervoor eerst een afspraak), een brief sturen of het online regelen via de website van de gemeente (met behulp van je DigiD). Nadat je de gemeente hebt geïnformeerd, worden andere instanties zoals de belastingdienst automatisch op de hoogte gebracht.

Wanneer kun je jouw adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Het is mogelijk om je adreswijziging door te geven aan de gemeente vanaf 4 weken vóór je verhuisdatum tot maximaal 5 dagen na je verhuizing. Het is van groot belang om dit tijdig te doen, aangezien je anders een boete kunt riskeren. Deze boete kan oplopen tot wel €325,-.

Welke gegevens heeft de gemeente van je nodig?

Er zijn een aantal gegevens die je door moet geven voor je adreswijziging:

 • Jouw persoonsgegevens: volledige naam, geboortedatum en BSN nummer

 • De datum van de verhuizing

 • Je oude adres

 • Het nieuwe adres

 • Telefoonnummer

 • Namen van de personen die meeverhuizen

 • Een geldig legitimatiebewijs van jou en de mensen die meeverhuizen

 • Bewijs van het nieuwe adres: koopakte, huurcontract of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner

Zodra je jouw adres hebt doorgegeven, worden instanties zoals de belastingdienst, het ziekenhuis, je zorgverzekeraar en het UWV automatisch op de hoogte gesteld.

Stap 2 - Gebruik de PostNL Verhuisservice

Met behulp van de handige PostNL Verhuisservice kun je met één druk op de knop gratis je adreswijziging doorgeven aan diverse bedrijven en organisaties waarbij je bent aangesloten. Hierdoor hoef je niet individueel contact op te nemen met elke instantie. Denk hierbij aan je telefoon-, tv- en tijdschriftabonnementen, maar ook aan het doorgeven van je adreswijziging aan (web)winkels, verzekeringsmaatschappijen en je tandarts. Met deze handige service breng je binnen enkele minuten iedereen op de hoogte van jouw nieuwe adres.

Stap 3 - Lokale bedrijven en overige instanties informeren

Naast de officiële instanties zoals de gemeente en de instanties die geïnformeerd zijn via de PostNL service, zijn er wellicht ook lokale bedrijven en mensen waarbij je graag je adreswijziging wilt doorgeven. Denk hierbij aan:

 • Je bank

 • Je werkgever en collega's

 • Sportclubs zoals de voetbalclub of tennisvereniging

 • Andere verenigingen waar je bij aangesloten bent, zoals een vakbond of buurtvereniging

 • School, kinderopvang, gastouder of oppas

 • Vergeet ook niet om je vrienden en familie op de hoogte te stellen. Hoewel hier geen specifieke deadline voor geldt, is het wel prettig als kerst- en verjaardagskaartjes op het juiste (nieuwe) adres aankomen. Een leuke manier om ze te informeren is door middel van een verhuiskaartje, dat je tegenwoordig gemakkelijk online kunt maken.

Onze extra tips

Je vrienden en familie moeten natuurlijk ook weten dat je verhuisd bent. Stuur ze even een berichtje of stuur een leuk verhuiskaartje met je nieuwe adres. Zo komt alle post zoals verjaardags- en kerstkaartjes op het juiste adres aan.Bestel je vaak producten online? Dubbelcheck dan ook de adresgegevens die je hebt aangegeven in je winkelmandje. Het zou zonde zijn als het pakketje waar je al even op wacht op je oude adres wordt geleverd.Heb je een parkeervergunning? Vergeet deze dan niet om te zetten of op te zeggen. Als je een onderneming hebt op je oude adres, moet je jouw nieuwe adres ook doorgeven aan de Kamer van Koophandel.

Kies een Erkende Verhuizer

Met Verhuizen.nl vind je een hoogwaardige, betrouwbare Erkende Verhuizers voor jouw verhuizing en kun je direct 3 gratis verhuisoffertes aanvragen. Verhuizen.nl is een exclusief platform van de Organisatie voor Erkende Verhuizers, zodat je altijd kunt vertrouwen op kwaliteit.

Met deze 3 stappen maak je het doorgeven van je adreswijziging na je verhuizing een stuk eenvoudiger. Volg deze tips en zorg ervoor dat je adreswijziging soepel verloopt, zodat je post en belangrijke informatie op het juiste adres worden bezorgd.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie