Volg je ons al?

Stap 1 - Verhuizing doorgeven aan je gemeente

Ga je samenwonen, verhuizen naar een nieuwe woning of vertrekken naar het buitenland? Één van de belangrijkste instanties aan wie je je verhuizing moet doorgeven, is de gemeente. Verhuis je naar een koopwoning? Dan regelt de notaris dit voor je. In alle andere gevallen moet je je adreswijziging zelf doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. Je nieuwe gemeente schrijft je vervolgens automatisch uit bij je oude gemeente. Ook als je binnen je huidige gemeente verhuist, dien je de adreswijziging door te geven.

Hoe kun je een adreswijziging van jouw verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Je kunt je adreswijziging op meerdere manieren doorgeven. Je kunt langsgaan bij je gemeente (hiervoor maak je eerst een afspraak uiteraard), de wijziging doorgeven middels een brief of online regelen via de website van de gemeente (log in met je DigiD). Nadat je de gemeente hebt geïnformeerd, worden automatisch andere instanties zoals de belastingdienst op de hoogte gebracht.

Wanneer kun je een adreswijziging van jouw verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Een adreswijziging doorgeven aan de gemeente is mogelijk vanaf 4 weken vóór je verhuisdatum tot maximaal 5 dagen na je verhuizing je adreswijziging. Wanneer je dit niet op tijd doet, riskeer je een boete. Dit kan oplopen tot wel €325,-.

Stap 2 - Gebruik de PostNL Verhuisservice

Met de handige PostNL Verhuisservice kun je met één druk op de knop gratis je de adreswijziging van je verhuizing doorgeven aan diverse bedrijven en organisaties waarbij je bent aangesloten. Hierdoor hoef je niet elke instantie apart te mailen of bellen. Denk aan bijvoorbeeld je telefoon-, tv-, pretpark en tijdschrift abonnement, maar ook het doorgeven van je adreswijziging aan (web)winkels, verzekeringsmaatschappijen en je tandarts. De handige service zorgt ervoor dat je binnen enkele minuten iedereen op hoogte brengt van jouw nieuwe adres.

Stap 3 - Lokale bedrijven en overige instanties informeren

Naast officiële instanties zoals de gemeente en alle instanties geïnformeerd via de PostNL service zijn er misschien ook nog lokaal een aantal bedrijven en mensen waar jij je de adreswijziging van je verhuizing wilt doorgeven. Denk hierbij aan:

  • Je bank;
  • Je werkgever en collega’s;
  • Sportclubs zoals de voetbalclub of tennisvereniging;
  • Andere verenigingen waar je bent aangesloten zoals een vakbond of buurtvereniging.
  • School, kinderopvang, gastouder of oppas;
  • Heb je gechipte huisdieren? Wijzig op tijd het adres dat op de chip is geregistreerd. Mocht je hond, kat of ander huisdier de weg naar het nieuwe huis niet kunnen terugvinden, dan kan een eventuele vinder het nieuwe adres altijd achterhalen en jou herenigen met je huisdier.
  • Vergeet ook niet je vrienden en familie in te lichten. Gelukkig geldt hier geen deadline voor, maar het is wel zo leuk als de kerst- en verjaardagskaartjes op het juiste (nieuwe) adres aankomen. Informeer ze bijvoorbeeld door middel van een verhuiskaartje, deze kun je tegenwoordig gemakkelijk online zelf maken.
Een extra tip!

Tegenwoordig bestellen we veel spullen online. Een fout die regelmatig wordt gemaakt, is het niet dubbel checken van je adresgegevens in het winkelmandje van webshops. Veel online formulieren worden automatisch ingevuld met opgeslagen informatie, zoals adressen of betalingsgegevens. Is je oude adres hier nog ingevuld, dan zul je je pakketjes bij je oude woning moeten ophalen. Dit wil je het liefst voorkomen natuurlijk! Check dit voor de zekerheid dus even.

Met Verhuizen.nl vind je een hoogwaardige, betrouwbare Erkende Verhuizer voor jouw verhuizing en vraag je direct een verhuisofferte aan. Verhuizen.nl is een platform van de Organisatie voor Erkende Verhuizers en is exclusief voor Erkende Verhuizers. Zo kun je altijd vertrouwen op kwaliteit!

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie