Volg je ons al?

Bijzonder verlof bij verhuizing

Helaas is er wettelijk niets vastgelegd over verlof tijdens de verhuizing. Je hebt dus geen recht op wettelijke verhuisdagen. Werkgevers of branches zijn daarom zelf verantwoordelijk rondom de opties die ze aan hun werknemers geven. In de meeste gevallen kiest een werkgever ervoor om je tegemoet te komen en mag je bijzonder verlof in zetten voor een verhuizing.

Bijzonder verlof is verlof dat je mag inzetten rondom belangrijke zaken in je privéleven. Dat kan dus een verhuizing zijn, maar ook een huwelijk of begrafenis. In de meeste cao’s is vastgelegd dat een medewerker jaarlijks recht heeft op 2 dagen bijzonder verlof. Werkgevers mogen vervolgens zelf kiezen of een verhuizing hier ook onder mag vallen.

Wil je dus weten wat voor jou de mogelijkheden zijn, dan zul je dit moeten opzoeken in je cao. Heeft jouw werkgever deze niet? Dan zullen afspraken hierover in je arbeidsovereenkomst moeten staan. Staat er niets over in? Dan zul je helaas geen recht hebben op bijzonder verlof.

Tip: vraag de HR-afdeling of personeelszaken naar de geldende regels binnen jullie organisatie. Zij weten precies wat er wel en niet mogelijk is!

Tip: vraag ruim van de voren het bijzonder verlof aan, zo kan je werkgever beter rekening houden met de planning en is de kans groter dat het wordt goedgekeurd.

Plan je verlofdagen slim!

Door slim gebruik te maken van je bijzonder verlof rondom de verhuizing, kun je je verhuizing rustiger uitvoeren. Bijvoorbeeld door op donderdag en vrijdag of maandag en dinsdag het verlof aan te vragen. Zo kun je je weekend erbij optellen en heb je vier dagen voor je verhuizing!

Wat als ik geen bijzonder verlofdagen heb?

Medewerkers van bedrijven zonder cao of andere overeenkomst waarin afspraken zijn rondom bijzonder verlof, hebben geen recht op verlof tijdens de verhuizing. Toch zijn er andere opties die je dan kunt overwegen:

  1. In het weekend verhuizen: probeer de verhuizing zo te plannen dat je het meeste in het weekend kunt doen. Let er wel op dat de meeste verhuisbedrijven (mocht je die willen inschakelen) een toeslag rekenen voor een verhuizing in het weekend.
  2. De verhuizing in zijn geheel uitbesteden en zelf gaan werken: je kunt een verhuisbedrijf inschakelen en hen de hele verantwoordelijkheid geven. Professionele verhuizers weten precies wat ze moeten doen zodat alles naar tevredenheid wordt uitgevoerd terwijl jij op het werk bent. Toch zien we vaak dat mensen graag aanwezig zijn bij de verhuizing om mee te helpen of een oogje in het zeil te houden.
  3. Vakantiedagen opnemen: bovenstaande opties hebben allebei nadelen en daarom wordt de derde optie het vaakst toegepast. Je kunt je reguliere vakantiedagen inzetten voor de dagen rondom je verhuizing zodat je toch rustig kunt verhuizen. Helaas houd je daarna dus wel minder dagen over voor daadwerkelijke vakantie.

Tip: bij sommige bedrijven kun je ervoor kiezen om extra vakantiedagen op te nemen in ruil voor inhouding op het salaris of onbetaald verlof opnemen. Dit kan een optie zijn als je toch voldoende vakantiedagen wilt overhouden en het niet erg vindt hiervoor wat te betalen.

Een verhuisvergoeding door de werkgever

Ga je verhuizen voor je werk? Bijvoorbeeld omdat het bedrijf van locatie verandert of je werkgever gevraagd heeft een functie te gaan invullen op een andere plek? Dan kom je in veel gevallen in aanmerking voor een verhuisvergoeding van maximaal 7.750 euro (belastingvrij) voor de onkosten die je hierbij maakt. Denk aan het verkopen van je huidige huis, zoektocht naar een nieuwe huis, de verhuizing zelf en tijd die je kwijt bent aan het verkennen van de nieuwe omgeving. Of je in aanmerking komt voor deze vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het aantal kilometer wat je verhuist en wat je van het nieuwe werk gaat afwonen van belang.

Bespaar tijd door een Erkende Verhuizer in te schakelen

Ben je bang dat je niet voldoende tijd hebt voor jouw aanstaande verhuizing? Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg (bijzonder) verlof dagen hebt of omdat het een grote verhuizing betreft? Overweeg dan om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Gediplomeerde verhuizers weten precies wat ze moeten doen om jouw verhuizing snel en efficiënt te laten verlopen. Zo heb je een hoop minder stress rondom de verhuisdag. Via Verhuizen.nl vraag je vrijblijvend meerdere offertes aan bij Erkende Verhuisbedrijven.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie