Volg je ons al?

Geschikte verhuisbedrijven voor het verhuizen of verschepen van jouw auto

Hier vind je een overzicht van aangesloten Erkende Verhuizers die jouw auto of oldtimer kunnen verhuizen of verschepen. Zoek een bedrijf bij jou in de buurt of gebruik onze offerte-tool hierboven. Geef je voorkeuren door en dan zoeken wij de meest geschikte verhuizers voor jouw klus. Helemaal gratis en vrijblijvend!

Auto verhuizen in 2023: tips, wet- en regelgeving, en praktische informatie

In dit artikel geven we je praktische informatie over het verhuizen van een auto.

Binnenlandse verhuizing: zelf rijden of laten vervoeren?

Bij een verhuizing binnen Nederland heb je de mogelijkheid om je auto zelf van de oude naar de nieuwe locatie te rijden. Dit biedt het voordeel dat je ook andere spullen, zoals verhuisdozen, kunt meenemen die je nodig hebt voor de verhuizing. Als je echter naar het buitenland verhuist, wordt het een stuk complexer. Binnen de Europese Unie kun je meestal nog steeds kiezen voor een lange autorit naar je nieuwe bestemming. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om je auto te verschepen per schip. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke wet- en regelgeving die geldt in het land van bestemming.

Exporteren van je auto: belangrijke stappen en documentatie

Als je van plan bent om je auto te verhuizen naar het buitenland, en deze nog geregistreerd staat in Nederland, moet deze eerst worden aangemeld voor export. Via de website van de RDW kun je waardevolle informatie verkrijgen met betrekking tot dit proces. Zodra je auto is afgemeld, vervallen de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting. Nadat deze zaken zijn geregeld, is het tijd om naar de volgende stappen te kijken. Bij het exporteren van je auto naar een ander land is het essentieel om te achterhalen welke documenten vereist zijn in het betreffende land. Het is van groot belang dat je alle administratieve zaken goed regelt bij het verhuizen van je auto, om te voorkomen dat je onverzekerd rondrijdt.

Administratieve zaken bij verhuizing naar een ander EU-land

Als je definitief verhuist naar een ander land binnen de Europese Unie en je neemt je auto mee, moet je deze in het land van bestemming laten inschrijven en de bijbehorende belasting(en) betalen. Het is belangrijk om te weten dat er geen gemeenschappelijke EU-regels zijn voor voertuigregistratie en voertuigbelastingen. In sommige landen hoef je bijvoorbeeld geen belasting te betalen voor de inschrijving van een auto bij een definitieve verhuizing. Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving en eventuele vrijstellingen in het land van bestemming.

Internationale auto-verhuizing

Het verhuizen van je auto naar een nieuwe locatie kan een complex proces zijn, vooral wanneer het om een internationale verhuizing gaat. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de specifieke wet- en regelgeving en de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je auto veilig en legaal wordt verplaatst.

Vrijstellingen en voorwaarden bij het exporteren van je auto

Om in aanmerking te komen voor vrijstellingen bij verhuizing naar het buitenland, is het belangrijk om de specifieke voorwaarden en termijnen te onderzoeken die gelden in het land waar je je gaat vestigen. Het niet voldoen aan bepaalde voorwaarden kan leiden tot boetes in de volgende situaties:

  • Niet tijdig inschrijven van de auto.
  • Niet tijdig betalen van de auto-gerelateerde belastingen.
  • Rijden met een auto met een kentekenplaat van een ander EU-land zonder bewijs dat je in dat land woont, en zonder geldig bewijs van technische keuring.

Met de juiste voorbereiding en kennis van de geldende regels en voorschriften, kun je zonder zorgen je auto verhuizen, of het nu binnen Nederland is of naar het buitenland. Onthoud dat het tijdig regelen van de administratieve zaken essentieel is om problemen te voorkomen en te zorgen voor een soepele overgang naar je nieuwe woonplaats. Door het inschakelen van professionele verhuizers met ervaring in autovervoer kun je ervoor zorgen dat je auto gemakkelijk en zonder problemen naar je nieuwe bestemming wordt vervoerd. Bij verhuizen.nl kun je gratis offertes opvragen bij verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in autovervoer en deze vergelijken om de beste optie te kiezen voor het verhuizen van jouw auto. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan het volgende hoofdstuk van je leven, wetende dat je auto veilig en wel op de nieuwe plek van bestemming zal arriveren.

Auto importeren in Nederland

Ga je juist verhuizen van een ander land naar Nederland? Of kom je terug van een periode in het buitenland? En wil je daarbij je buitenlandse auto naar Nederland verhuizen. Ook dan zijn er verschillende regels en normen waar je aan moet voldoen. In zulke gevallen wordt je auto namelijk gezien als een auto die geïmporteerd wordt. Feitelijk doe je dit namelijk ook, behalve dat je de auto natuurlijk al in je eigen bezit had.De auto moet voldoen aan bepaalde eisen en milieunormen. Ons advies is om voorafgaand aan je verhuizing advies in te winnen bij de RDW over de mogelijkheden. Hier kun je terecht met je vragen. Als het verhuizen van de auto mogelijk blijkt, zullen zij je voorzien van de juiste papieren en formulieren.

Andere bijzondere verhuizingen

Niet alleen op het gebied van auto verhuizen kunnen de Erkende Verhuizers je helpen. Door jarenlange kennis en ervaring gaan onze verhuizers geen uitdaging uit de weg. Daarom kunnen ze ook ondersteunen in: