Volg je ons al?

Wonen in Amerika

Emigreren naar Amerika is een spannende stap die veel mensen overwegen. Of het nu gaat om een nieuwe baan, studie, familiehereniging, of gewoon het najagen van de Amerikaanse droom, het leven in de Verenigde Staten biedt een wereld van mogelijkheden. Voordat je je koffers pakt en de sprong waagt, zijn er echter enkele belangrijke zaken die je moet weten. Want een internationale verhuizing is natuurlijk niet niks! In dit artikel zetten wij jullie prangende vragen over het wonen in de VS graag voor jou op een rijtje en hebben wij een handige checklist voor verhuizen voor jou samengesteld. Zo zal jouw verhuizing naar de USA zo voorspoedig mogelijk gaan lopen.

Tip: Lees ook ons artikel ‘Top 10 verhuis bestemmingen in het buitenland’!

Staten van de Verenigde Staten

De Verenigde Staten bestaan uit 50 staten, elk met zijn eigen unieke cultuur, klimaat en levensstijl. Van het bruisende New York tot het zonnige Californië, er is een staat die bij ieders voorkeuren past. Voordat je besluit waar je wilt gaan wonen, is het verstandig om onderzoek te doen naar de verschillende staten om te zien welke het beste bij jou past.

Wonen in Amerika als Nederlander

Als Nederlander wonen in Amerika kan een geweldige ervaring zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de visumvereisten, belastingen en andere juridische aspecten van het verhuizen naar de VS. Gelukkig zijn er gespecialiseerde instanties die je kunnen helpen bij het navigeren door dit proces. Lees verder in dit artikel onder ‘visumvereisten voor Amerika’ hoe het aanvraagproces voor een visum eruitziet als Nederlander.

Wonen in Amerika: voor- en nadelen

Het leven in Amerika biedt tal van voordelen, waaronder carrièremogelijkheden, een diverse samenleving en toegang tot topuniversiteiten. Aan de andere kant kunnen cultuurverschillen, gezondheidszorgkosten en het aanpassen aan een nieuw land uitdagingen vormen. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen voordat je de grote stap zet. Toch hebben we voor jou enkele van de grootste voordelen en enkele van de grootste nadelen van wonen in Amerika voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen van Amerika

Voordeel 1: Economische kansen

Amerika staat bekend om zijn sterke economie en ondernemingsklimaat. Het land biedt een breed scala aan economische kansen en carrièremogelijkheden, vooral in sectoren als technologie, financiën, entertainment en wetenschap. Veel mensen worden aangetrokken tot Amerika vanwege de mogelijkheid om hun dromen na te jagen en een succesvolle carrière op te bouwen.

Voordeel 2: Onderwijs en academische instellingen

Amerika herbergt enkele van 's werelds meest vooraanstaande universiteiten en academische instellingen. Het hoger onderwijs in Amerika wordt hoog aangeschreven en trekt studenten uit de hele wereld aan. Het land biedt diverse studiegebieden en onderzoeksmogelijkheden, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor internationale studenten.

Voordeel 3: Cultuur en diversiteit

Amerika is een smeltkroes van culturen en etniciteiten. Het land omarmt diversiteit en biedt mensen de kans om samen te leven met verschillende achtergronden, tradities en levensstijlen. Dit zorgt voor een rijke culturele ervaring en de mogelijkheid om nieuwe perspectieven en ideeën te ontdekken.

Voordeel 4: Innovatie en technologie

Amerika staat aan de voorhoede van innovatie en technologische ontwikkelingen. Het land is een broedplaats voor baanbrekende uitvindingen en bedrijven die wereldwijd impact hebben. Voor mensen in technologische en creatieve industrieën biedt Amerika een inspirerende omgeving om hun ideeën te ontwikkelen en te realiseren.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van Amerika voor individuen kunnen variëren op basis van persoonlijke doelen, behoeften en voorkeuren. Voordat iemand besluit te emigreren naar Amerika, is het raadzaam om grondig onderzoek te doen, zich bewust te zijn van de mogelijke uitdagingen en te overwegen hoe deze voordelen in lijn zijn met hun eigen levensdoelen en verwachtingen.

Nadelen van Amerika

Nadeel 1: Het gezondheidszorgsysteem in de VS

Het gezondheidszorgsysteem in Amerika staat bekend om zijn hoge kosten en complexiteit. Veel mensen hebben moeite om betaalbare zorg te krijgen, en medische diensten en behandelingen kunnen aanzienlijke financiële lasten met zich meebrengen.

Nadeel 2: VS wapenwetgeving

Amerika heeft zeer liberale wapenwetgeving, wat heeft geleid tot frequente vuurwapen gerelateerde incidenten, zoals schietpartijen op scholen en in het openbaar. Dit is een kritieke zorg en veiligheidskwestie in het land.

Nadeel 3: Ongelijkheid en armoede

Hoewel Amerika een van 's werelds grootste economieën is, kampt het ook met een aanzienlijke kloof tussen de rijken en de armen. Armoede en sociaal-economische ongelijkheid zijn serieuze problemen die sommige delen van de samenleving treffen.

Nadeel 4: Politieke verdeeldheid

De politieke situatie in Amerika kan erg gepolariseerd zijn, met diepe verdeeldheid tussen politieke partijen en ideologieën. Dit kan leiden tot een moeizaam politiek klimaat en belemmert soms het vermogen om gezamenlijke oplossingen voor nationale problemen te vinden.

Visumvereisten voor Amerika

De visumvereisten voor Nederlanders om in Amerika te gaan wonen variëren afhankelijk van het doel van je verblijf. Ook is het aanvraagproces en de vereisten voor elk visum type kunnen complex zijn. Het is raadzaam om de Amerikaanse ambassade of het consulaat te raadplegen of een gespecialiseerde immigratieadvocaat te raadplegen om de juiste visum optie te bepalen en om de aanvraagprocedure te starten. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren begint met de visumaanvraag, omdat het proces tijd kan kosten.

Dit zijn de 5 meest voorkomende visum opties voor Nederlanders die naar Amerika willen verhuizen:

B-1/B-2 toeristen- of zakenvisum

Dit visum is geschikt voor kortdurende bezoeken aan Amerika voor toerisme, zakelijke doeleinden, medische behandelingen, of familiebezoeken. Het is belangrijk op te merken dat dit visum geen permanente verblijfsstatus biedt en je moet aantonen dat je van plan bent om tijdelijk in de VS te blijven en dat je over voldoende financiële middelen beschikt.

H-1B visum

Dit visum is bedoeld voor gespecialiseerde werknemers met een bachelor- of hogere opleiding. Werkgevers in Amerika kunnen dit visum aanvragen voor buitenlandse werknemers die in een beroep werken dat vereist dat zij speciale kennis of vaardigheden bezitten.

L-1 visum

Dit visum is bedoeld voor intracompany transferees, wat betekent dat het wordt gebruikt om werknemers van een buitenlandse vestiging van een Amerikaans bedrijf naar een Amerikaanse vestiging te laten verhuizen. Het is vereist dat je ten minste één jaar werkervaring hebt bij een buitenlandse bedrijf voordat je naar Amerika kunt verhuizen.

F-1 studentenvisum

Dit visum is bedoeld voor internationale studenten die willen studeren aan een Amerikaanse universiteit of onderwijsinstelling. Om in aanmerking te komen, moet je zijn toegelaten tot een SEVP-gecertificeerde school en voldoende financiële middelen hebben om je studie en levensonderhoud te bekostigen.

Green Card (Permanente Verblijfsvergunning)

Een Green Card is de meest gewenste optie voor permanente vestiging in Amerika. Er zijn verschillende manieren om in aanmerking te komen voor een Green Card, zoals familiebanden, werkgelegenheid, vluchtelingenstatus, of door deel te nemen aan een speciaal programma, zoals het Diversity Visa Lottery-programma.

Emigreren naar Amerika

Checklist verhuizing naar Amerika

Verhuizen naar Amerika vereist een goede planning en organisatie. Een checklist is een handige tool om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks over het hoofd ziet. Denk aan het regelen van je visum, het afsluiten van verzekeringen, het verkopen of verhuren van je huidige woning, en het informeren van belangrijke instanties over je verhuizing. Hier ons voorbeeld van een handige checklist die je kunt gebruiken voor je verhuizing naar de US.

6 tot 12 maanden voor de verhuizing:

Visum en juridische zaken

 • Onderzoek welk visum je nodig hebt om in de VS te wonen (bijv. werkvisum, studievisum, gezinsvisum, etc.).

 • Start het aanvraagproces voor je visum en verzamel alle benodigde documenten.

Werk en huisvesting

 • Zoek naar banen of stages in Amerika (indien van toepassing).

 • Onderzoek en kies de stad of staat waar je wilt wonen en zoek naar geschikte huisvesting.

Gezondheidszorg

 • Controleer je ziektekostenverzekering en zorg dat je ook in Amerika gedekt bent of regel een internationale zorgverzekering.

 • Verzamel je medische dossiers en zorg voor een goede overdracht van je medische geschiedenis.

4 tot 6 maanden voor de verhuizing:

Verhuisbedrijf

 • Vergelijk verschillende internationale verhuisbedrijven en vraag offertes aan.

 • Kies een betrouwbaar verhuisbedrijf dat ervaring heeft met internationale verhuizingen naar Amerika.

Belastingen en financiën

 • Informeer jezelf over belastingregels en verplichtingen in Amerika.

 • Regel je financiële zaken, zoals het openen van een bankrekening in de VS en eventuele internationale transacties.

Papierwerk en documentatie

 • Verzamel belangrijke documenten, zoals geboorteaktes, huwelijksaktes, diploma's, enz.

 • Zorg voor de juiste vertalingen en legalisaties van documenten indien nodig.

2 tot 4 maanden voor de verhuizing:

Opzeggen en regelen

 • Zeg contracten op van huurwoningen, nutsvoorzieningen, telefoon, internet, enz. in je huidige land.

 • Regel de uitschrijving bij de gemeente en meld je aan in de Basisregistratie Personen (BRP) als je terugkeert naar Nederland.

Verzekeringen

 • Zorg voor een internationale inboedelverzekering en overweeg een reisverzekering voor de overgangsperiode.

Huisraad en bezittingen

 • Begin met het selecteren van spullen die je wilt meenemen en maak een inventarisatielijst.

 • Overweeg wat je wilt verkopen, weggeven of opslaan voordat je vertrekt.

1 maand voor de verhuizing:

Reisplanning

 • Boek je vlucht(en) naar Amerika.

 • Regel tijdelijke accommodatie voor de eerste dagen in Amerika totdat je je eigen woning betrekt.

Gezondheidscheck

 • Maak een afspraak met je huisarts voor een algehele gezondheidscheck en vaccinaties indien nodig.

Opzeggingen en adreswijzigingen

 • Zeg je abonnementen en lidmaatschappen op en regel adreswijzigingen.

Laatste weken voor de verhuizing:

Verhuizen van huisraad

 • Zorg ervoor dat je alle verhuisdetails afstemt met het verhuisbedrijf.

 • Label je verhuisdozen duidelijk en maak een lijst van de inhoud voor de douane.

Afscheid nemen

 • Neem de tijd om afscheid te nemen van vrienden en familie en organiseer een leuk afscheidsfeestje of een gezellige afscheidsborrel!

Reisdocumenten en essentials

 • Verzamel alle reisdocumenten, waaronder paspoorten, visa, en vluchtinformatie.

 • Zorg voor belangrijke essentials zoals geld, medicijnen, opladers, en andere belangrijke zaken voor de reis.

Emigreren naar Amerika kosten

Emigreren naar Amerika brengt natuurlijk kosten met zich mee. Denk aan visumkosten, vliegtickets, verhuis- en transportkosten en de kosten voor het vestigen in je nieuwe woning. Het is verstandig om een gedetailleerd budget op te stellen en rekening te houden met eventuele onverwachte uitgaven.

Gemiddelde kosten verhuisbedrijf

Bij een internationale verhuizing is het inschakelen van een ervaren verhuisbedrijf essentieel. Zij kunnen jou precies vertellen welke kosten er komen kijken bij zo’n verre verhuizing. Via onze website kun je gemakkelijk en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij betrouwbare verhuizers met het kwaliteitslabel 'Erkende Verhuizer’. Zo kun jij gemakkelijk prijzen vergelijken van verhuisbedrijven die aansluiten bij jouw wensen!

Tip: Lees ook ons artikel ‘Kosten van een verhuisbedrijf’.

Verhuis met Erkende Verhuizers

Erkende Verhuizers zijn verhuisbedrijven die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ze zijn aangesloten bij de brancheorganisatie voor verhuizers en bieden een uitstekende service en garantie. Door te kiezen voor een Erkende Verhuizer, weet je zeker dat je verhuizing naar Amerika in goede handen is.

Emigreren naar Amerika is een grote stap met veel uitdagingen, maar het kan een geweldige ervaring zijn. Door je goed voor te bereiden, de juiste instanties te raadplegen en gebruik te maken van betrouwbare verhuisbedrijven zoals Erkende Verhuizers via Verhuizen.nl, kan je verhuizing soepel verlopen. Wees goed geïnformeerd, maak gebruik van onze checklist en geniet van het avontuur dat het leven in de VS te bieden heeft!