Volg je ons al?

Kan ik zomaar van huisarts wisselen?

Ja, in Nederland kun je op elk moment van huisarts wisselen. Er zijn geen strikte regels die je beperken, maar het is wel belangrijk om een huisarts in de buurt te kiezen. De meeste huisartsen hanteren een maximale afstand tussen hun praktijk en de woning van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat ze je snel kunnen bereiken als er spoed is of bij een huisbezoek. Voordat je overstapt, is het verstandig om eerst een nieuwe huisarts te zoeken die plek heeft. Is er plek? Dan is het tijd om je in te schrijven bij je nieuwe huisarts. Dit kun je doen door een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek of direct contact op te nemen met de praktijk. 

Hoe ver mag je van je huisarts wonen?

De maximale afstand die je van je huisarts mag wonen is niet wettelijk vastgelegd, maar veel huisartsen hanteren een afstand van ongeveer 15 minuten rijden. Dit is handig voor spoedeisende hulp of huisbezoeken. Als je buiten deze straal woont, kan een huisarts je verzoeken om een andere praktijk te zoeken. Daarom is het slim om een dokter in de buurt te kiezen. Het kan ook gebeuren dat een huisarts je niet accepteert omdat je te ver weg woont, vooral in drukke regio’s. Vaak zie je dat ze bij een inschrijving je postcode vragen, valt deze erbinnen, dan kun je je inschrijven. Zo niet, dan zul je een andere huisarts moeten zoeken. 

Welke huisarts neemt nieuwe patiënten aan?

Niet elke huisarts heeft ruimte voor nieuwe patiënten. Vooral in drukke steden kan het lastig zijn om een huisarts te vinden die nog een plekje voor je heeft. Bij het zoeken naar een nieuwe huisarts kun je via websites zoals ZorgkaartNederland of de website van je zorgverzekeraar eenvoudig controleren welke huisartsen nog patiënten aannemen. Of bel gewoon eens naar een praktijk in de buurt of ze nog inschrijvingen aannemen. 

Hoe schrijf je je uit bij een huisarts?

Het uitschrijven bij je huidige huisarts is meestal een fluitje van een cent. Zodra je je hebt ingeschreven bij je nieuwe huisarts, kan je medische dossier worden overgedragen aan de nieuwe praktijk. Dit gebeurt vaak digitaal tussen de huisartsenpraktijken. Toch is het fijn om je huidige huisarts op de hoogte te brengen van je vertrek. Dit kun je doen via een persoonlijke brief, e-mail of gewoon door te bellen. Vind je het lastig wat te zeggen? Vaak vind je online een kant-en-klare voorbeeldbrief voor als je wilt overstappen van huisarts.

Hoe kies je een nieuwe huisarts?

Na jarenlang bij dezelfde huisarts te hebben gezeten, kan het lastig zijn om over te stappen. Daarom is het goed om, voordat je je inschrijft, kennis te maken met je nieuwe huisarts. Je wilt je namelijk wel prettig en op je gemak voelen in de praktijk. Natuurlijk kun je ook van tevoren onderzoek doen naar de huisartsen in de buurt, bijvoorbeeld via recensies en aanbevelingen van je buren of vrienden in de buurt. Heb je een huisarts gevonden? Dan kun je je eenvoudig inschrijven door contact op te nemen met de praktijk. Vaak word je gevraagd om een intakegesprek te voeren, waarin je je medische voorgeschiedenis kunt bespreken.

Hoe wijzig ik mijn adres bij de huisarts?

Als je binnen dezelfde woonplaats bent verhuisd en graag je huisarts wilt behouden, kun je vaak je adreswijziging simpel doorgeven. De huisarts controleert of je nieuwe adres nog binnen hun bereik valt. Zo niet, dan zul je helaas toch moeten overstappen naar een andere huisarts.

Ga je verhuizen? Dan is het ook goed om je adreswijziging door te geven bij de gemeente. Hier lees je hoe je dat doet.

Mag een huisarts je zomaar uitschrijven?

Een huisarts mag je uitschrijven als je verhuist naar een plek buiten hun werkgebied, of als de praktijk vol zit en je te ver weg woont. Dit is echter een uitzondering en gebeurt meestal in overleg met de patiënt.

Benieuwd waar je verder zoal aan moet denken als je gaat verhuizen? Bekijk hier onze handige checklist.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie