Verhuizen na een relatiebreuk
Een verhuizing zou normaal een leuk vooruitzicht moeten zijn. Je gaat naar een nieuwe woning, in een nieuwe omgeving waar je allemaal nieuwe mensen gaat leren kennen. Een nieuw spannend begin. Maar helaas brengen niet alle verhuizingen alleen maar opwinding en mooie vooruitzichten met zich mee. Soms is het ook een kwestie van ergens een punt achter zetten. Bijvoorbeeld achter je relatie. Als jij en je partner ervoor kiezen om uit elkaar te gaan is dat natuurlijk al pijnlijk genoeg, en helaas komen daar bij een verhuizing dan ook nog een aantal extra lastige zaken bovenop. Wie blijft er in de woning, en wie moet op zoek naar wat anders? Of gaan jullie allebei op zoek naar wat anders? Hoe worden de spullen verdeeld? Wat gaat er gebeuren met de kinderen? Dit zijn zaken waar jij graag op voorbereid wilt zijn, mocht het zich voordoen dat jij en je partner ooit besluiten om uit elkaar te gaan. Daarom is het sterk aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen voordat je bij elkaar in trekt.
Samenlevingscontract
In een samenlevingscontract zetten partners die gaan samenwonen voorafgaand aan het samenwonen afspraken op papier over het samenwonen en een mogelijke verbreking ervan. Er worden belangrijke afspraken vastgelegd zoals wie welke kosten betaalt en wie in het bezit blijft van welke spullen mochten jullie uit elkaar gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezamenlijke auto, de bank of jullie geliefde huisdier. Daarnaast wordt er afgesproken wat er gebeurt met de spullen mocht iemand komen te overlijden. Als dit zwart op wit staat, dan kunnen beide partijen altijd terugvallen op het contract wat is gesloten, en hierdoor kun je een hoop conflicten voorkomen.
Verhuizen na een scheiding met kind is maatwerk
Zomaar verhuizen na een scheiding is niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer er twee mensen gaan scheiden die samen kinderen hebben. Meestal is een scheiding met kinderen een erg gevoelige kwestie voor alle partijen. De kinderen zijn verdrietig omdat hun ouders uit elkaar gaan. De ouders moeten uitzoeken hoe ze de verdeling van de kinderen gaan aanpakken. Vaak kiezen ouders er in eerste instantie voor om relatief dicht bij elkaar te blijven wonen, omdat dit makkelijk is met en voor de kinderen. Uit een onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat 75% van de gescheiden ouders binnen een straal van 10 kilometer van elkaar blijven wonen. Zo kunnen de kinderen snel bij de andere ouder zijn, waardoor het leven van de kinderen nog zo veel mogelijk op dezelfde manier kan worden geleefd als voorheen. Ook is dit natuurlijk handig voor de ouders, omdat ze hiermee veel reistijd besparen.
Vaak is het wel zo dat na een tijdje een van de ouders toch verhuisplannen maakt. Het komt regelmatig voor dat deze ouder dichter in de buurt van vrienden en familie wil gaan wonen, een nieuwe baan heeft in een andere stad, of dat er een nieuwe liefde in beeld komt waarmee woonplannen gemaakt worden. Je zou vast denken dat hier geen consequenties aan vast zitten, maar let goed op dat er bij een echtscheiding teruggevallen kan worden op de afspraken die zijn gemaakt toen het stel nog getrouwd was. Het kan namelijk zo zijn dat de ex-partner in zijn of haar recht staat wanneer hij geen toestemming geeft voor een verhuizing. Hierin verschilt het of de verhuizende ouder eenhoofdig gezag heeft of dat de ouders gezamenlijk gezag hebben. Laat het ons hieronder voor je uitleggen:
Eenhoofdig gezag
Wanneer een ouder eenhoofdig gezag heeft dan betekent het dat diegene de volledige rechten en verantwoordelijkheid over de kinderen heeft. Om deze reden kan de ouder altijd bepalen om naar de andere kant van Nederland, of zelfs naar een ander land te verhuizen, en de kinderen met zich mee te nemen. Er zitten hier geen consequenties aan want de ouder heeft de volledige voogdij, mits hij of zij zich aan de contract rechten van de andere ouder houdt. De andere ouder heeft namelijk meestal wel recht op contact behouden met de kinderen.
Gezamenlijk gezag
In de meest voorkomende gevallen prevaleert binnen de afspraken na een scheiding gezamenlijk gezag. Dit betekent dat beide ouders nog steeds de volledige voogdij over de kinderen beschikken. Mocht een van de ouders met de kinderen willen verhuizen, dan hebben zij hier toestemming voor nodig van de andere ouder. In dit geval maakt het niet uit of de ouder binnen het land verhuisd, of naar het buitenland wil vertrekken: de achterblijvende ouder heeft altijd inspraak op deze beslissing.
Geen toestemming van de ex-partner?
Mocht het zo zijn dat de achterblijvende ouder nou echt geen toestemming wil geven aan de verhuizende ouder, dan kan er via een omweg wel een oplossing komen. Er kan om vervangende toestemming worden gevraagd bij een rechter. Deze stelt het belang van het kind voorop in het besluitvormingsproces, waarna er al dan niet toestemming kan worden gegeven om te verhuizen.
Hulp nodig bij je verhuizing?
Ga jij binnenkort verhuizen? Bijvoorbeeld omdat je helaas besloten hebt om uit elkaar te gaan of om een hele andere reden? En ben je nog op zoek naar een geschikt verhuisbedrijf om je hierbij te ondersteunen? Vraag dan direct een vrijblijvende verhuisofferte op via Verhuizen.nl. Geef ons je gegevens door en de gewenste verhuisdiensten en we geven je automatisch de meest geschikte Erkende Verhuizers voor jouw verhuizing. Door bij meerdere partijen een offerte aan te vragen, kun je een goede prijsvergelijking maken en dus de juiste keuze maken.
De 4 garanties van Erkende Verhuizers
(tot €100.000,- verzekerd)
gecertificeerd personeel