Volg je ons al?

Waarom verhuizen als stressvol wordt ervaren

Verhuizen staat in Nederland binnen de top tien ranking van de meest stressvolle gebeurtenissen voor een mens, omdat het veel spanning en ongemak met zich meebrengt. Had jij verwacht dat een verhuizing hierbij op nummer drie in deze ranking stond? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat mensen al verre voorgaande een verhuizing te maken krijgen met stress. Bovendien doet de huidige woningmarkt, waar er een wooncrisis heerst, hier nog eens een schep bovenop. 70% van de woningzoekenden leidt onder spanningen en negatieve gedachten. De mentale gezondheid van de gemiddelde Nederlander komt dus al ver voor de daadwerkelijke verhuizing onder druk te staan. Er zijn een aantal verklaringen voor waarom verhuizingen zo veel tensie met zich meebrengen voor mensen, en deze zetten wij hieronder voor jou op een rijtje.

Verhuizen doorbreekt routine

Ten eerste zijn veel mensen echte gewoontedieren, en brengt routine een mate van zekerheid en rust met zich mee. Kijk alleen al naar wat een vast dagritme allemaal kan betekenen voor de gemoedstoestand van een mens, en dat het doorbreken van dit ritme onmiddellijke negatieve gevolgen, zoals vermoeidheid, met zich mee kan brengen.

Verhuizen is vermoeiend

Het verhuizen zelf kost natuurlijk ook enorm veel energie. Het inpakken en tillen van zware dozen, de praktische inrichting van de verhuisbus, de coördinatie van waar de spullen heen moeten in de nieuwe woning, het constant aan staan en vooruitdenken over de instructies die gegeven moeten worden aan de helpers. Zo is een verhuizing zowel een lichamelijke als een mentale uitputting op jouw gesteldheid, wat weer bij draagt aan vatbaarheid voor stress.

Verhuizen vergt veel voorbereiding

Heb jij aan alles gedacht wat je had moeten regelen voordat je aan je verhuizing begint? Weet je het zeker? Je kunt nog zo’n uitgebreide planning of checklist hebben, maar er zijn zo veel verschillende en uiteenlopende factoren waar jij over na moet denken (al weken) voor jouw verhuizing. Van het uitschrijven bij jouw lokale tandarts, tot aan de specifieke voorbereidingen die het vergt om jouw geliefde kat niet al te veel verhuisstress te laten ervaren – er zijn zo veel dingen om aan te denken! En al deze onafgewerkte puntjes op een planning en de (grote) mogelijkheid dat je iets vergeet, zijn een garantie voor mentale overbelasting en dus stress.

Verhuizen kan heimwee veroorzaken

Spijt is een enorm grote factor die kan zorgen voor een hoge mate aan stress bij een mens. Mensen zijn risicomijdend, wat betekent dat mensen risico en gevaar uit de weg gaan om er zeker van te zijn dat ze niet aan verlies zullen leiden. Maar zoals je misschien al raadt, is verhuizen juist geen risicomijdend gedrag. Het brengt juist risico met zich mee, waarbij het verlies in dit geval jouw oude woning is, en het risico is heimwee. Denk er bijvoorbeeld aan dat jouw nieuwe woning luidruchtigere buren heeft, minder goed geïsoleerd blijkt te zijn, of dat er ineens een lekkage op treedt. Als dit soort onzekerheden optreden dan kan dat jou heimwee geven naar jouw vorige ‘betere’ huis. Je hebt het gevoel dat je wat bent verloren, en je krijgt spijt. En deze mogelijkheid om wat te kunnen verliezen, brengt een bepaalde druk met zich mee wat zich wederom om zet in spanningen en stress.

Stressvrij verhuizen – zo doe je dat!

We begrijpen dat door bovengenoemde oorzaken verhuisstress voor jou nu absoluut onvermijdelijk en onoverkomelijk lijkt. Maar vrees niet! Onderstaande tips zullen voor een groot gedeelte jouw spanningen rondom de verhuizing wegnemen, en je wat ademruimte bieden in de aanloop van het grote moment.

Gebruik een verhuis checklist

Maak een lijst voor jezelf, of gebruik een opgestelde checklist waarop je gemakkelijk alle nodige taken stapsgewijs kunt afvinken. Onze complete verhuis-checklist is een handige volgorde van stappen die je makkelijk kunt hanteren om niets te vergeten. Elke taak die jij voltooit geeft een kleine opluchting en een beetje extra ademruimte. Het zal misschien overweldigend zijn wanneer je de complete onafgewerkte lijst voor het eerst ziet, maar denk eraan: het bouwen van de Chinese muur begon ook bij het leggen van de eerste steen! Uiteindelijk zal deze (lange) lijst jou een hoop stress besparen. Stap voor stap kom jij dichter bij het einde, en dat geeft toch een zekere rust.

Veel handen maken licht werk

Het klinkt misschien ouderwets, maar er zit zo veel waarheid en wijsheid in deze boodschap. Dus, schakel verhuishulp in! In je eentje zul je nooit jouw onhandige grote bank door het trappengat heen krijgen, maar met zijn tweeën is het misschien wel in vijf minuten gefikst! En sta eens stil bij de mogelijkheden die je om je heen hebt. Denk aan jouw neef die in de bouw werkt en een verhuisbusje voor de deur heeft staan, of jouw vriendin die zo veel inzicht heeft in het monteren van Ikea meubels. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verhuisexperts die jou een helpende hand kunnen bieden. Wetende dat jij geholpen wordt en dat een gedeelte van de taken door anderen worden opgepakt, zal jou geruststellen.

Delegeren kun je leren

Nadat jij zo slim bent geweest om hulp te vragen en een verhuisteam samen te stellen is het erg belangrijk dat je niet vergeet je team goed te instrueren. Mocht je een team met verhuis experts hebben ingeschakeld dan zal dit punt wat minder van toepassing zijn aangezien zij veel ervaring hebben met verhuizingen, maar met jouw zelf samengestelde amateurteam is dit een erg belangrijk punt. Durf het team aan te sturen, want jij bent de enige die weet waar alle dozen naartoe moeten en hoe jij de planning in elkaar zit. Voel je ook vooral niet bezwaard om je helpers taken te geven en ze aan het werk te zetten. Zij weten dat ze aanwezig zijn om een helpende hand te bieden, gebruik ze daar dus ook voor. Als je alsnog alles zelf gaat doen dan heeft de verhuishulp ook geen zin, en krijg je alsnog stress. Dus verdeel de taken en neem niet te veel op je eigen bordje om jezelf een hoop energie te besparen.

Ga logisch te werk

Onoverzichtelijkheid zorgt voor chaos en stress, en dit wil je voorkomen. Er zijn taken en handigheden die je voor je verhuizing kan uitvoeren waardoor je uiteindelijk veel tijd kan besparen. Denk hierbij aan het opmeten van ruimtes, waardoor je al precies weet welke grote meubels op welke plekken passen. Als je dan bijvoorbeeld tekeningen maakt van hoe je de ruimtes ingedeeld wilt hebben, kun je deze aan je helpers geven zodat zij precies weten waar alles heen moet en waardoor je ook tijd wint op het delegeren van de taken. Maak bijvoorbeeld iedere helper verantwoordelijk voor een specifieke ruimte. Daarnaast is het erg van belang dat je de dozen slim in pakt. Schrijf erop naar welke ruimte hij moet en wat erin zit. Daarbij is het dan ook handiger om een aantal extra dozen te gebruiken in plaats van onlogische inpak combinaties te maken. Zo behoud jij de logica, zodat je niet de koffiezetter die nog bij de carnavalsspullen paste kwijtraakt en deze vervolgens na een realisatie van een paar dagen op de zolder moet gaan zoeken. Wanneer je dus logisch te werk gaat kost dat je een hoop minder (uitleg)tijd en bespaart het je bovendien die chaos die gecreëerd wordt door onoverzichtelijkheid. Op deze manier verminder jij spanning op jouw verhuisdag.

Ja, verhuizen is een stressvolle gebeurtenis. Maar laat je vooral niet tegenhouden door de inspanningen die erbij komen kijken en doe wat met onze tips! Houd je hoofd koel, wees voorbereid en schakel hulp in. Binnen no-time is de verhuizing weer achter de rug, ben jij alle stress weer vergeten, en kun je genieten van jouw nieuwe plekje. Proost, dat heb jij verdient!

Kun jij wel wat extra (professionele) handjes gebruiken?

Verhuisstress: beter voorkomen dan genezen! Kun jij wel wat extra professionele hulp gebruiken? Overweeg dan eens om een verhuisbedrijf te vragen naar wat zij voor jou kunnen betekenen. Natuurlijk is dit kostbaarder dan wanneer je alles zelf (met familie of vrienden) doet, maar het scheelt je ook een hoop stress en zorgen. En dat is ook wat waard natuurlijk! Bij de meeste verhuisbedrijven kun je tegenwoordig een flexibel aanbod aan diensten afnemen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om enkel het vervoer uit te besteden, en het inpakken en inladen zelf te doen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via Verhuizen.nl vraag je gemakkelijk en vrijblijvend offertes op bij verhuisbedrijven in de buurt. Geef ons aan wat je wensen zijn en doe een goede vergelijking!

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie