Volg je ons al?

1. Maak duidelijke afspraken

Voordat je tijdelijk bij familie intrekt, is het slim om duidelijke afspraken te maken. Denk aan de verdeling van huishoudelijke taken, een bijdrage aan de kosten en bespreek ook het stukje privacy. Door hier samen met je ouders of familie over in gesprek te gaan, zorgt ervoor dat misverstanden worden voorkomen en niemand op z’n tenen hoeft te lopen.

2. Inschrijven bij de gemeente en regel je adreswijziging

Tijdelijk bij familie inwonen betekent dat je ook een aantal praktische zaken moet regelen, zoals jezelf inschrijven op het adres van je ouders of familie. Ben je van plan langer dan vier maanden in te trekken? Dan moet je je inschrijving aanpassen. Dit omdat het invloed kan hebben op de belasting en eventuele toeslagen waar je recht op hebt. Het is dan ook goed dit vanaf het eerste moment goed te regelen. Lees hier meer over het doorvoeren van een adreswijziging. 

3. Wees respectvol naar elkaar

Na lang uit huis te hebben gewoond kan het nogal een verandering zijn om weer in te wonen bij je ouders, zeker als ze met pensioen zijn en dus veel thuis zijn. Probeer daarom zo veel mogelijk de regels en routines van het huishouden waar je intrekt te respecteren. Jij komt tenslotte in hun huis wonen. 

4. Hou je eigen ruimte schoon

Zelfs als je maar tijdelijk bij familie woont, is het goed om er zelf voor te zorgen dat je kamer en/of badkamer schoon blijft. Zo laat je zien dat je netjes bent en voorkomt het dat je als een last wordt gezien. En als je dan toch bezig bent, maak ook een keer de gedeelde ruimtes schoon. Dat vinden ze vast een leuke verrassing.

5. Blijf financieel onafhankelijk

Ook al ben je tijdelijk inwonend bij je ouders of familie, probeer zo veel mogelijk financieel onafhankelijk te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren aan de kosten van het huishouden of door je eigen boodschappen te doen.

6. Wees duidelijk over de duur van het verblijf

Het is belangrijk om van tevoren te bespreken hoe lang je van plan bent in te trekken. Je vraagt je natuurlijk af: hoe lang mag je bij je ouders wonen? In principe is er geen wettelijke limiet, maar het is verstandig om een einddatum te bepalen om eventuele spanningen te vermijden. Overleg regelmatig over je plannen voor de toekomst, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

7. Weet hoe het zit met belastingen en toeslagen als je terug bij je ouders gaat wonen

Het is goed om te weten hoe lang je bij je ouders of familie mag inwonen of logeren zonder dat dit gevolgen heeft voor belastingen en toeslagen. Inwonend bij ouders kan namelijk invloed hebben op de huurtoeslag, zorgtoeslag en andere toeslagen. 

8. Blijf communiceren

Je raadt het vast al: communicatie is de sleutel tot een succesvolle tijdelijke inwoning. Praat samen en bespreek eventuele problemen of zorgen direct. Regelmatige check-ins met je familie kunnen helpen om eventuele spanningen te verminderen en ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak blijft voelen.

 

Veelgestelde vragen

 

Hoe lang mag iemand bij je inwonen?

Er is geen wettelijke limiet voor hoelang iemand bij je mag inwonen. Wel moet je dit melden bij de gemeente als het verblijf langer dan vier maanden duurt.

Hoe lang mag er iemand bij je logeren?

Je kunt iemand maximaal vier maanden laten logeren zonder dit officieel te melden. Langer verblijf moet je bij de gemeente doorgeven.

Kun je zomaar bij iemand inwonen?

Ja, je kunt bij iemand inwonen, maar je moet dit wel melden bij de gemeente. Dit kan invloed hebben op toeslagen en belastingen.

Hoelang mag je bij je ouders wonen?

Je mag zolang bij je ouders wonen als je wilt, mits dit bij de gemeente is geregistreerd. Er is geen wettelijke beperking, maar het kan gevolgen hebben voor financiële regelingen zoals toeslagen.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vraag direct een offerte aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie