Verhuizen van en naar Breda
Breda is de negende stad van Nederland als we kijken naar het aantal inwoners. Op 1 januari 2022 telde de stad 184.702 inwoners. De afgelopen jaren is het inwonersaantal flink gestegen. Elk jaar vindt er binnen de stad dan ook een groot aantal verhuizingen plaats. Jaarlijks verhuizen er binnen Breda namelijk duizenden mensen. Via de website van de gemeente Breda kun je veel nuttige informatie over bijvoorbeeld het doorgeven van jouw verhuizing vinden.
De populariteit van het wonen in de stad kun je ook terugzien in de huizenprijzen. De verschillen ten opzichte van het platteland of rustigere dorpen is namelijk ontzettend groot geworden. Hoe dichter je bij het centrum van Breda wil wonen, hoe duurder de huizen zijn.
Wonen en leven in een bourgondische stad
Breda is een gezellig en oude stad in Noord-Brabant. Mede door een groot aantal studenten, is er altijd wat te doen. Ondanks dat Breda een bruisende stad is, is er gelukkig ook voldoende ruimte voor ontspanning. Voor parken en bos ben je in Breda namelijk ook aan het juiste adres. Rondom de stad zijn bossen te vinden en in de stad meerdere parken. Vanaf het centraal station richting het centrum en naast Kasteel Breda is een gezellig en groot park te vinden met de naam Valkenberg, en iets buiten de Wilhelminasingel het Wilhelminapark.
Breda wordt ook een studentenstad genoemd. In Breda zelf wonen namelijk meer dan 10.000 studenten. Ook buiten Breda weten veel studenten hun weg naar de hogescholen te vinden. De stad telt namelijk meerdere hogescholen en ook nog eens twee universiteiten.
Veel historie in Nassaustad Breda
Breda is echt een stad met veel historie, wat ook goed te zien is in de binnenstad. Breda ligt in het westen van Noord-Brabant en is de derde grootste stad van de provincie. Vroeger was Breda de hoofdstad van de Baronie van Breda, een historisch rechtsgebied wat in bezit was van de heren van Breda, en waar ook Rosendaal, Etten-Leur en Oosterhoud deel van uitmaakten. De Bredanaren waren vroeger onderdanen van de heer(lijkheid) van Breda, die meerdere historische titels heeft gekend. De prins Willem van Oranje droeg zowel de titel Prins van Oranje als Graaf van Nassau, en was de stichter van koninklijk huis Oranje-Nassau. Hier komen de bijnamen Oranjestad en Nassaustad vandaan.
De historische stadskern van Breda
De historische stadskern vormt zich rondom de zetel van de heren van Breda: het Kasteel van Breda. Verder begeven zich in de binnenstad de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk, een gotische kerk en tevens het belangrijkste monument van Breda. Het wordt gezien als de meest elegante kerk van heel Nederland. De kerk staat midden in het centrum aan de Grote Markt, het centrale plein van Breda met meerdere monumentale panden en tegenwoordig veel horecagelegenheden. De Cingelstraat is een van de mooiste historische straten in Breda, waar vroeger alle opperhovelingen en Hof-gasten verbleven. Helaas is het Huis van Brecht uit 1490 een van de weinige gebouwen die heelhuids uit de stadsbrand in 1534 is gekomen. Tegenwoordig is het bezit van de Koningklijke Militaire academie, en wordt het gebruikt als bibliotheek. Tussen de Duiventoren en de Granaattoren ligt een waterpoort, het Spanjaardsgat, die het scheepvaartverkeer over de westelijke vestinggracht naar het Kasteel van Breda dempte. Als laatste, en niet te vergeten, is de historische Prinsenkade, gelegen bij de haven. De kademuur werd in 1613 gebouwd als ‘Prinsenkaay;’ verwezen naar de eerste steen van de kademuur die werd gelegd door de Prins van Oranje en Heer van Breda. Op de Prinsenkade staan tegenwoordig nog steeds prachtige monumentale panden.
Het Bredase Begijnhof
Het Bredase Begijnhof is een schattig klein wooncomplex met twee hofjes, een minikerkje en Dichtbij het stadspark Valkenberg, wat doorgang biedt van Breda centraal station naar de binnenstad, bevind zich het typerende Begijnhof. 29 kleine huisjes, wat omringd door muren. In het midden van de hofjes bevinden zich kruidentuintjes met een beeldje van twee begijnen in gesprek. Wederom een plaatje met veel historie, namelijk het ontstaan van de begijnengemeenschap van Breda in 1240; een beweging van vrome katholieke vrouwen met een veelal adellijke afkomst. Het Bredase Begijnhof was in 1267 eigendom van de begijnengemeenschap.
Leuk feitje: vanwege alle historische pareltjes die de stad Breda rijk is, is naam van het volkslied van dan ook ‘Parel van het Zuiden.’
Hoe weet je welk verhuisbedrijf bij jouw wensen past?
Via verhuizen.nl is het mogelijk om meerdere verhuisbedrijven te selecteren waarvan jij wilt dat ze een verhuisofferte voorstel doen. Aangezien iedere verhuizing anders is, is het logisch dat iedereen die gaat verhuizen andere wensen en behoeftes heeft. Op basis van deze wensen en behoeftes geven wij onze suggesties voor de best passende bedrijven. Voordat je een definitieve keuze maakt, is het verstandig om rekening te houden met onderstaande punten:
- Zorg ervoor dat je de offerte goed controleert: het is niet vreemd dat je als eerste naar de prijs kijkt. Je moet echter onthouden dat deze prijs in de meeste gevallen ook kan afwijken door het verschil aan (extra) diensten. Het ene verhuisbedrijf neemt deze wel standaard mee op de offerte, terwijl een ander verhuisbedrijf dit onder optioneel benoemd. Je kunt hierbij denken aan extra diensten als een montageservice of spoedverhuizing.
- Reviews: op diverse internetsites en ook via ons platform is het mogelijk om te zien hoe klanten de diensten van het verhuisbedrijf hebben ervaren. Dit geeft je een iets beter en vertrouwder gevoel.