Volg je ons al?

Overstappen van dierenarts

Denk er voor de verhuizing met jouw huisdieren aan dat je misschien uitgeschreven moet worden bij je oude dierenarts. Ook is het belangrijk om op zoek te gaan naar een nieuwe dierenkliniek die voldoet aan de eisen voor jouw kat. Vergeet niet om tijdig voorgaande de verhuizing (online) onderzoek te doen naar een goede match voor jouw kat, want het kan zijn dat er een wachtlijst is bij sommige dierenartsenpraktijken.

Ter voorbereiding op jouw verhuizing met kat

Wanneer jij gaat beginnen met het inpakken van dozen zal jouw kat snel door hebben dat er iets staat te gebeuren. Dit kan een hoop verwarring en spanning meebrengen voor jouw kat. Katten dan wel erg zelfstandige dieren, maar jouw kat zal zeker door hebben dat er minder aandacht is voor hem of haar. Vergeet daarom niet dat hoe drukker jij het hebt met de verhuizing, hoe eenzamer jouw kat zich dal voelen. Probeer daarom de aandacht van jouw kat niet steeds verder te verminderen naarmate de verhuizing nadert. Zo zal de spanningsopbouw voor jouw kat alleen maar groter worden, waardoor de dag van de verhuizing als er traumatisch kan worden ervaren. Plan jouw dagen dus zo in dat je elke dag heen wat momenten hebt om jouw lieve kat even goed te vertroetelen, ook tijdens de verhuizing!

Vervoeren van je kat in een katten reismand

De meeste katten vinden reizen verschrikkelijk. Ze worden uit hun routine getrokken, weg van hun territorium en bekende geurtjes en worden opgesloten. En dat terwijl katten juist hun vrijheid willen. Vervoer in een katten reismand is daarom het laatste waar jij je kat plezier mee doet. Dus hoe maak je zo’n reis nou wat aangenamer voor jouw kat? Ons antwoord: oefening. Oefening baart kunst zeggen ze, en ook hierbij is dat niet meer dan waar. Het zal niet ineens zo zijn dat jouw kat de reis extreem prettig zal vinden, maar om het op zijn minst wat minder vervelend te maken voor jouw kat is al een waardevolle verbetering. Dit begint bij het uitkiezen van een comfortabele, niet te kleine reismand. Vul deze reismand met een lekkere zachte doek als ondergrond waar de bekende geur van jou kat aan zit, met wat van zijn of haar favoriete speeltjes. Als je deze reismand al een aantal weken of maanden voor de verhuizing aanschaft, kun je hem in de woonkamer zetten zodat jouw kat hem op het gemak kan gaan verkennen – en kan gaan afbakenen met zijn of haar feromonen. Gooi wat lekkere snoepjes in de mand zodat jouw kat wordt aangemoedigd om op verkenning uit te gaan. Op deze manier zal jouw kat de reismand als positief gaan associëren waardoor de reis een stuk comfortabeler zal worden.

Gedrag van je kat tijdens het leeghalen

Aangezien alle bekende spullen voor jouw kat met de daarbij horende geuren langzaam beetje bij beetje het huis uit worden gedragen, kan jouw kat zich enorm gaan desoriënteren. Een kat is namelijk een gewoontedier die houdt van routine en vaste plekken. Het verplaatsen van spullen en vermengen van geuren kan daarom als erg stressvol worden ervaren. Probeer daarom de spullen van jouw kat zo lang mogelijk in het huis te laten staan, zodat je kat kan schuilen op veilige plekjes en vertrouwde geuren om zich heen heeft om troost bij te zoeken. Verplaats bijvoorbeeld op het laatste moment pas alle kattenspullen naar een kleine kamer in jouw woning waar jouw kat rustig kan wachten in een veilige ruimte totdat de rest van het huis is leeggehaald. Pak pas als laatste de spullen van jouw kat in, samen jouw kat in de (aangewende) katten reismand, om de reis naar jullie nieuwe huis zo kort mogelijk te maken.

Laat je kat eerst wennen in een kleine ruimte in de nieuwe omgeving

Nu je jouw kat net vanuit de oude woning naar het nieuwe huis hebt verhuisd zal jouw kat zeker een beetje ontregeld zijn. Nu is het aan jou om de ontvangst in jouw nieuwe woning zo welkom te maken. Aangezien jouw kat tijdens de laatste uren in jouw oude huis in een (kleine) kamer heeft gezeten met al zijn of haar vertrouwde toebehoren kun je dit in de nieuwe woning het beste op dezelfde manier nabootsen. Juist in een beperkte ruimte zal jouw kat zich het snelste kunnen oriënteren tussen all zijn/haar vertrouwde spulletjes. Hier kan jouw kat zijn/haar geur het makkelijkst verspreiden waardoor dit stukje in het huis gauw eigen gemaakt kan worden. Zeker voor de eerste paar dagen kun je katten het beste alleen nog beperken tot deze ruimte, waardoor je ervoor zorgt dat ze zich hier echt veilig voelen en dit een vaste schuilplek wordt. Zie je dat jouw kat zich echt op zijn gemak begint te voelen in deze kleine ruimte, breid dan geleidelijk de mogelijkheden voor verkenning uit. Doe dit wel pas wanneer al jouw spullen zijn uitgepakt en een vaste plek in huis hebben. Zo hoeft jouw kat niet ook nog te gaan wennen aan verplaatste spullen.

Hoe lang moet je jouw kat binnen houden in de nieuwe woning?

Na de verhuizing van een buitenkat wordt het ten strengste aangeraden om ook deze kat eerst een paar weken binnen te laten wennen. Aangezien de kat nog niet heeft kunnen wennen in het nieuwe huis, en nog geen geuren heeft kunnen verspreiden om de omgeving vertrouwd en eigen te maken, lopen buitenkatten vaak weg. Ze gaan op zoek naar het oude huis, wat zeker in het geval van een verhuizing ver van jouw vorige woonplaats gevaarlijk kan zijn. Katten kunnen verdwalen, ruzie krijgen meet de lokale buurtkatten, of in het ergste geval aangereden worden omdat ze de omgeving niet kennen. Denk daarom goed na over de veiligheid van jouw geliefde viervoeter, en wacht met het naar buiten laten totdat jouw kat zich echt veilig voelt in jullie nieuwe huis. Vergeet ook niet jullie adreswijziging door te geven op de chip van jouw kat, en licht voor de zekerheid de nieuwe bewoners van jullie oude huis in – mochten zij ineens jouw kat in de vensterbank hebben liggen.

Schakel de hulp in van een Erkende Verhuizer

Verhuizing in het vooruitzicht? En ben je bang niet voldoende tijd of capaciteit te hebben om de gehele verhuizing zelf juist te voeren? Dat kan het slim zijn om een verhuisbedrijf in te schakelen. Verhuisbedrijven zijn er in alle soorten en maten. Zo is er gelukkig altijd een verhuisbedrijf wat bij jouw wensen en budget past. Via ons platform vraag je gemakkelijk en vrijblijvend verhuisoffertes aan bij drie verhuisbedrijven bij jou in de buurt. Dit helpt je een goede keuze te maken! Ben je benieuwd wat het gemiddeld kost om een verhuisbedrijf in te schakelen? Bekijk dan onze pagina 'Kosten verhuisbedrijf'

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie