Volg je ons al?

Wat doet een verhuizing met een kat?

Een verhuizing kan verschillende reacties veroorzaken bij katten, van angst tot nieuwsgierigheid. Katten moeten nu eenmaal even wennen aan een nieuw huis. Sommige katten kunnen zich terugtrekken en verstoppen, terwijl andere juist meer aanhankelijk worden. Veranderingen in de omgeving en routine kunnen zorgen voor stress, te herkennen aan gedragsproblemen zoals overmatig miauwen, agressie of onzindelijkheid. Het is belangrijk om de signalen van stress bij je kat te herkennen en hierop in te spelen.

Verhuizen met katten: de voorbereiding

Zodra jij gaat beginnen met inpakken van dozen, zal jouw kat al snel doorhebben dat er iets staat te gebeuren. Katten zijn dan wel zelfstandige dieren, maar jouw kat zal zeker merken dat er minder aandacht is voor hem of haar. Hoe drukker jij bent met de verhuizing, des te eenzamer jouw kat zich zal voelen. Vertroetel je kat dus elke dag even, ook tijdens de verhuizing. Zorg ook dat je alle benodigdheden bij de hand hebt tijdens de verhuizing en de eerste dagen in je nieuwe huis. Denk aan eten, water, de kattenbak en eventuele medicijnen.

Wat moet je regelen voor je kat op de verhuisdag?

Het moment is daar! Je gaat samen met je kat verhuizen naar een nieuw huis. Probeer hier een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Richt bijvoorbeeld een kleine kamer in met bekende items zoals speelgoed, een krabpaal en het kleed of bedje waar hij of zij op slaapt. Hier kan jouw kat zijn of haar geur het makkelijkst verspreiden, waardoor dit stukje huis gauw eigen wordt. Laat je kat hier een paar dagen wennen en let erop dat je de deur goed sluit zodat je kat niet ontsnapt of in de weg loopt tijdens het verhuizen. Ga je wat verder weg wonen? Zorg dan dat je ook overstapt van dierenarts.

Je kat vervoeren tijdens het verhuizen

Het vervoeren van je kat naar je nieuwe huis kan stressvol zijn, dus is het belangrijk om dit zo comfortabel mogelijk te maken. Zorg voor een grote, goed geventileerde reismand en laat je kat hier de dagen voordat je gaat verhuizen ook al even aan wennen. Leg er wat vertrouwde items in zoals een deken, speelgoed en wat snoepjes om je kat op zijn gemak te stellen.

Laat je kat wennen aan je nieuwe huis met deze 4 tips

  1. Plaats bekende items zoals de voerbak en kattenbak op dezelfde plek in je nieuwe huis voor herkenning.

  2. Laat je kat eerst een paar dagen in één ruimte om te wennen aan het huis.

  3. Moedig je kat hierna aan om het nieuwe huis te verkennen op zijn of haar eigen tempo.

  4. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoontes uit het oude huis.

Wanneer mag je kat weer voor het eerst naar buiten?

Aangezien je kat nog niet heeft kunnen wennen in het nieuwe huis, en nog geen geuren heeft kunnen verspreiden om de omgeving vertrouwd en eigen te maken, lopen buitenkatten vaak weg. Ze gaan op zoek naar het oude huis, wat zeker in het geval van een verhuizing ver van jouw vorige woonplaats gevaarlijk kan zijn. Katten kunnen verdwalen, ruzie krijgen met de lokale buurtkatten, of in het ergste geval aangereden worden omdat ze de omgeving niet kennen. Maar hoe lang moet je je kat dus binnen houden na je verhuizing? Geef je kat minstens drie tot vier weken de tijd om te wennen aan het nieuwe huis voordat ze naar buiten mogen. Extra tip: geef je adreswijziging ook door op de chip van jouw kat. Mocht er dan iets zijn, staat jouw nieuwe adres meteen geregistreerd.

Zorg er voor dat je kat niet terugloopt naar het oude huis

Katten hebben een sterk gevoel voor territorium en kunnen proberen terug te keren naar hun oude huis, vooral als ze daar lang hebben gewoond. Wil je voorkomen dat je kat weer terugloopt naar het oude huis? Laat hem dan in het begin alleen onder toezicht naar buiten. Licht voor de zekerheid ook de nieuwe bewoners van je oude huis in, mocht je kat daar ineens weer naar binnen willen.

Stressvrij verhuizen voor katten met Verhuizen.nl

Een verhuizing in het vooruitzicht en wil je niet de hele verhuizing zelf uitvoeren? Dan is het slim om een verhuisbedrijf in te schakelen om jou te ontzorgen. Verhuisbedrijven zijn er in alle soorten en maten. Van een verhuisservice met opslag, spoedverhuizing tot hulp bij een verhuislift huren. Zo is er altijd een verhuisbedrijf dat bij jouw wensen en budget past. Via Verhuizen.nl vraag je gemakkelijk en vrijblijvend verhuisoffertes aan bij drie verhuisbedrijven bij jou in de buurt. Zo wordt het maken van de juiste keuze een stuk makkelijker!

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie