Volg je ons al?

Kleiner wonen begint met ontspullen

De allereerste stap als je van plan bent om kleiner te gaan wonen is om al je spullen te inventariseren. Ontspullen kan namelijk een uitdagend proces zijn, vooral als je veel spullen hebt verzameld in de loop der jaren. Het is echter een geweldige manier om ruimte te maken in je huis en je leven te vereenvoudigen. Een goede plek om te beginnen is door je spullen te categoriseren. Maak onderscheid tussen items die je regelmatig gebruikt en items die je niet of zelden gebruikt. Overweeg om de laatste categorie weg te geven, te verkopen of weg te gooien. Een andere manier om te ontspullen is door te focussen op één kamer of één categorie spullen per keer. Bijvoorbeeld, begin met het opruimen van je kledingkast en doneer of verkoop de kledingstukken die je niet meer draagt. Wees ook niet bang om kritisch te zijn over je bezittingen. Vraag jezelf af of je het item echt nodig hebt en of het nog steeds een waarde heeft in je leven. Ten slotte, vergeet niet dat ontspullen een doorlopend proces is en dat het tijd kost om je spullen te organiseren en op te ruimen. Blijf consistent en houd vol, en je zult merken dat minder spullen uiteindelijk zullen leiden tot een rustiger gevoel.

Kijk vooral naar je garderobe

De meeste mensen die kleiner willen gaan wonen, zullen natuurlijk op zoek moeten naar kleinere meubels. Niet elke grote hoekbank past bijvoorbeeld in een kleiner appartmentje. Maar vergeet ook zeker niet om kritisch te kijken naar je garderobe. Een grote kledingkast neemt al heel snel heel veel ruimte in. Als je hier voor een maatje kleiner zou kunnen gaan, scheelt dat al enorm in de ruimte die je nodig hebt en het aantal spullen wat je moet gaan verhuizen. Maar hoe pak je dat nou aan, het minimaliseren van je garderobe?

Begin door al je kledingstukken uit je kast te halen en ze te categoriseren op basis van seizoen, gelegenheid en stijl. Overweeg om items weg te doen die niet langer passen, kapot zijn of die je al meer dan een jaar niet hebt gedragen. Een andere manier om je garderobe te minimaliseren, is door te investeren in hoogwaardige en veelzijdige basisstukken die je op verschillende manieren kunt combineren. Denk aan tijdloze items zoals een wit T-shirt, een zwarte jeans en een klassieke blazer. Hierdoor kun je met minder kledingstukken meer verschillende outfits samenstellen. Probeer ook een capsule garderobe te creëren, waarbij je een selectie van ongeveer 30-40 items hebt die je gedurende het seizoen draagt. Dit helpt je om je garderobe te minimaliseren en je te concentreren op stukken die je echt graag draagt. Vergeet niet om overtollige kleding te doneren of te verkopen om ruimte te maken in je kledingkast en iemand anders blij te maken met de items die je niet meer nodig hebt.

Denk multifunctioneel

Waarschijnlijk kunnen niet al je huidige meubels mee naar je nieuwe woning. Dat biedt wel de mogelijkheid om eens kritisch te kijken naar de meubels die je nodig hebt en waarvoor. Heb je bijvoorbeeld echt beperkte ruimte beschikbaar? Kijk dan eens of een slaapbank misschien een optie is. Of zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld veel salontafels beschikbaar die ook interne opbergruimte hebben. Zo bespaar je weer op kastruimte op een andere plek in de woning. Door hier alvast slim over na te denken, kan je de beschikbare ruimte straks optimaal benutten. Bovendien zorgen minder meubels ervoor dat je huis groter lijkt, omdat er meer ruimte over is.

Benut ook verticaal de ruimte

Een andere slimme tip is om ook gebruik te maken van de zogenaamde ‘verticale ruimte’ in je huis. Mensen zijn snel geneigd om veel lagere meubels en opbergkasten te plaatsen. Dat terwijl dan een groot deel van de ruimte tot het plafond leeg blijft. Denk aan hoge kasten of planken waar je veel spullen op kwijt kunt, zonder dat dit je in de weg zit. Of denk aan opbergbakken onder je bed. Je merkt niet dat hier iets staat, terwijl je er echt heel veel spullen onder kwijt kunt.

Zoek uit of je spullen ‘dubbel’ hebt

Veel mensen verzamelen in de loop van de tijd veel spullen. Of misschien ga je juist wel met iemand samenwonen die ook wat spullen meeneemt. Vooral bij zaken als keukengerei, servies of pannen, zien we geregeld dat van alles meerdere versies in huis aanwezig zijn. Terwijl je daardoor de helft wellicht niet eens gebruikt. Kijk goed wat je dubbel hebt en wat overbodig is. Kies het beste item uit en doneer, verkoop of gooi de andere weg.

Stel prioriteiten in de spullen die je gebruikt

De spullen die je wel wilt bewaren, maar niet vaak nodig zult hebben, kun je het beste op een goede plek opbergen. Gebruik hiervoor handige opbergboxen of boxen, zodat alles bij elkaar blijft en je vervolgens ook gemakkelijk dingen weer kunt terugvinden zonder dat je alles hoeft door te spitten.

Denk bijvoorbeeld aan vakantiespullen of kerstdecoratie, dit heb je vaak maar sporadisch nodig. Berg deze spullen dan ook op in een berging of zolder. Door goed te kijken naar welke spullen je vaak nodig hebt, en welke maar af en toe, kun je een veel betere verdeling maken in je huis waardoor je leefruimte uiteindelijk groter zal worden.

Maak eventueel gebruik van opslagservice

Als je van plan bent om kleiner te gaan wonen, maar je wilt bepaalde meubels of spullen toch behouden, of als je tijdelijk kleiner gaat wonen, kan het handig zijn om meubels op te slaan in een opslagruimte. Gelukkig bieden veel verhuisbedrijven tegenwoordig opslagmogelijkheden aan. Via Verhuizen.nl kun je eenvoudig een verhuisofferte aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven met opslagservice bij jou in de buurt, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en je meubels veilig opgeslagen worden.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie