Volg je ons al?

Wennen aan de nieuwe omgeving

Een verhuizing houdt in dat er veel dingen gaan veranderen. Voor volwassenen is dit vaak makkelijker te begrijpen. Kinderen hebben namelijk vaak ook andere gedachtes en belangen. Kan ik mijn vriendjes en vriendinnetjes nog zien? Is mijn kamer net zo leuk of kan ik nog steeds naar de speeltuin?

Voor kinderen is het prettig als bij een overgang naar een nieuwe situatie zoveel mogelijk dingen hetzelfde blijven. Een verhuizing is in de meeste gevallen geen goed moment om ook maar meteen veel nieuwe spullen te kopen voor je kind. Je kind kan namelijk sneller wennen als er toch nog veel herkenbare spullen zijn. Laat je kind bijvoorbeeld gewoon nog in het oude bed slapen en vind weer een nieuw plekje voor de kledingkast. Wil je toch dingen veranderen? Betrek je kind dan in de keuzes. Bijvoorbeeld door hem of haar de nieuwe gordijnen voor op de nieuwe slaapkamer te laten kiezen. Of laat ze ook helpen met bijvoorbeeld het verven van de muren, zo zal alles sneller vertrouwd voelen.

Nieuwe huis laten zien

Probeer je kind al regelmatig mee te nemen naar het nieuwe huis. Natuurlijk is dit nog niet mogelijk zolang de oude bewoner hier nog woont, maar misschien kunnen jullie wel al onderling afspreken een keer langs te komen om een aantal zaken op te meten. Dan kun je je kinderen meenemen.

Rust

Om van het verhuizen een soepel proces te maken, is het aan te raden om verschillende tips van specialisten op te volgen. Zo voorkom je dat niet alleen jij zelf, maar ook je kind geen heimwee krijgt. Als je net in het nieuwe huis zit, is het vooral belangrijk om rust te creëren en zo snel mogelijk het dagelijkse leven weer op te pakken zoals dat ook in het vorige huis ging. Dit is vooral bij jongere kinderen belangrijk. Zij krijgen dan het gevoel van veiligheid weer terug.

Daarnaast kun je een aftelkalender maken die de dagen tot de verhuizing aftelt. Zo weten zij wat er wanneer staat te gebeuren en zullen zij met meer vertrouwen de verhuisdag tegemoet gaan. Met een aftelkalender kun je er zelfs voor zorgen dat zij met enthousiasme tegen de verhuizing gaan aankijken.

Geef voldoende aandacht aan het afscheid

Het afscheid van de oude omgeving, school of vrienden kan een grote impact hebben op de gevoelens van kinderen. Het is dus belangrijk om dit zeker niet te onderschatten en hier voldoende tijd aan te besteden. Dat kan van alles zijn. Denk aan een traktatie op school of een afscheidsfeestje organiseren voor alle vriendjes en vriendinnetjes.

Een goede planning voor de verhuizing

Verhuizen is al een stressvolle gebeurtenis, laat staan met kinderen. Je moet dozen inpakken, spullen uitzoeken, van alles regelen en daarbij ook nog voor de kinderen zorgen. Probeer daarom zo goed mogelijk en ruim te plannen wanneer je wat gaat doen. Voor kinderen is het, het fijnst als de leefruimtes zo lang mogelijk nog intact blijven, probeer dus eerst wellicht de spullen uit de ruimtes die minder gebruikt worden in te pakken. Het helpt daarnaast enorm om kinderen op de verhuisdag zelf ergens anders naar toe te brengen.

Tips per leeftijd

Natuurlijk verschilt het heel erg per kind en ook per leeftijd hoe kinderen de verhuizing zullen ervaren. Daarom geven we ook een aantal algemene tips per leeftijdscategorie.

  • Baby’s zullen weinig merken van de verhuizing. Het enige wat zij vooral zullen merken is wanneer de ouders gespannen zijn. Zorg dus dat je zelf ontspannen de verhuizing in gaat, dan zal dit ook positief uitpakken op je kindje. Maak een goede planning of schakel een professioneel verhuisbedrijf in om je te ondersteunen.
  • Bij kinderen tot 2 jaar is het belangrijk om de nieuwe kamer zoveel mogelijk in te richten zoals deze nu ook is. Het slaapritueel is in deze fase namelijk het belangrijkst, en het kan negatieve effecten hebben als de slaapomgeving veranderd.
  • Peuters kun je wel al wat vertellen over de verhuizing en het nieuwe huis, maar zij zullen zich vooral veilig voelen als de ouders in de buurt zijn. Een peuter zal snel wennen aan de nieuwe omgeving als de verhuizing rustig verloopt.
  • Vanaf kleuterleeftijd is het steeds belangrijker om meer te vertellen over de aanstaande verhuizing. Vanaf deze leeftijd snappen de kinderen namelijk de consequenties hiervan. Laat ze het nieuwe huis alvast zien, betrek ze in het proces en de keuzes en probeer met ze in gesprek te gaan over hun gevoelens.
Tips verhuizing kinderen

Overige tips voor verhuizen met kinderen

Rust, goede planning en veel aandacht zijn dus de belangrijkste tips voor een verhuizing met kinderen. Daarnaast willen we je nog het volgende meegeven:

  • Vertel je kind pas over de plannen als alles definitief is en er een datum is waarop de verhuizing zal plaatsvinden. Als je nog op zoek bent, of de dag van de verhuizing is nog niet zeker, zal dit alleen maar verwarring veroorzaken bij het kind
  • Maak een doos met de belangrijkste spullen die je apart inpakt en waarmee het kind in het nieuwe huis ook meteen kan spelen
  • Laat geen gereedschappen of schoonmaakmiddelen slingeren tijdens de verhuizing. We begrijpen dat je misschien wat onzorgvuldiger bent op zo'n drukke dag of in zo'n drukke week, maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje
  • Nodig vriendjes van de oude school of buurt ook nog eens uit het in nieuwe huis, zodat de overgang niet ineens heel groot is voor je kind
  • Gebruik de verhuisdozen ook als speelgoed, kinderen kunnen hier hele leuke dingen van maken en ze voelen zich direct iets meer in het proces betrokken
  • Geef ook ruimte voor verdriet of angst. Het is heel logisch dat een verhuizing spannend is voor een kind. Geef deze emoties ook de ruimte, dit is heel normaal!

Laat een Erkende Verhuizer je helpen

Ben je bang dat je niet voldoende tijd hebt voor jouw aanstaande verhuizing? Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg (bijzonder) verlof dagen hebt of omdat het een grote verhuizing betreft? Dan is het verstandig om te overwegen een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Gediplomeerde verhuizers weten namelijk precies wat ze moeten doen om jouw verhuizing snel en efficiënt te laten verlopen. Zo heb je een hoop minder stress rondom de verhuisdag. Via Verhuizen.nl vraag je vrijblijvend meerdere offertes aan bij Erkende Verhuisbedrijven.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie