Volg je ons al?

De impact van een verhuizing

De impact van verhuizen zal waarschijnlijk relatief erg klein zijn wanneer je bijvoorbeeld een hamster of goudvis hebt. Bij deze huisdieren is het namelijk slechts een kwestie van het meenemen van de kooi of het aquarium. Om deze reden zullen we het in de rest van dit artikel over de impact van een verhuizing op je hond of kat hebben. Dit zijn bovendien ook huisdieren die baat hebben bij een vertrouwde omgeving en huisdieren die geliefd zijn in veel gezinnen in Nederland.

Om een vertrouwde omgeving te blijven houden is het van belang om zoveel mogelijk hetzelfde te blijven houden. Tijdens de voorbereiding op de verhuizing worden er steeds meer spullen opgeruimd en ingepakt. Het is aan te raden om de spullen van je huisdier of huisdieren zo lang mogelijk op de vertrouwde plek te laten staan. Hiermee voorkom je het onrustig worden van je huisdier(en). Als er bepaalde spullen in de weg staan, dan kun je dit het beste oplossen door etensbakjes en de mand op een aparte kamer neer te zetten. Hierdoor heeft je huisdier nog steeds een vertrouwde plek en kan het dier tot aan de verhuizing nog rustig genieten van de vertrouwde omgeving.

Een nieuwe omgeving

Wanneer je ervoor zorgt de verhuisdag(en) goed voor te bereiden, heb je het voordeel dat alles soepel verloopt. Met een soepeler verhuisproces zorg je er bovendien voor dat de omgeving voor je dier rustiger blijft.

Net als jijzelf moeten ook huisdieren wennen in een nieuwe woning en de omgeving. Het is aan te raden om het dier zo snel als het kan na binnenkomst in de nieuwe ruimte neer te zetten. Het fijnste voor het dier is als dit direct de ruimte is waar vertrouwde voorwerpen zoals voerbakjes, de kattenbak of een hondenmand komt te staan. Bij het verhuizen van een kat is het aan te raden dat je deze na binnenkomst in de ruimte plaatst en het deurtje van de reismand openzet. Hierdoor hoef je niets te forceren en kan de kat zelf bepalen om deze ruimte te verkennen of eerst nog even vanuit de mand de omgeving wil bekijken. Wanneer de kat deze eerste ruimte heeft bekeken, dan kun je na een aantal uur de deuren naar de rest van het huis openzetten. Wel is het verstandig om zeker vier weken te wachten voordat je met de kat naar buiten gaat. Bij het verhuizen van een hond geldt dat het ook belangrijk is om zo snel mogelijk weer verder te gaan met het oppakken van het oude ritme. Het is bovendien aan te raden om de hond tijdens de eerste dagen aan de riem te houden. Hij kent de omgeving namelijk nog niet goed en kan door plotselinge acties schrikken en vervolgens weglopen.

Wenperiode

Elk dier is uniek en heeft daardoor qua tijdsperiode een andere wenperiode nodig in de nieuwe omgeving dan een andere hond of kat. Het is verstandig om rekening te houden met een gemiddelde periode van gewenning in de nieuwe omgeving die 2 tot 6 maanden duurt. Afhankelijk van hoeveel tijd je het huisdier al in bezit hebt en hoe snel het dier zich kan aanpassen, kan deze periode altijd afwijken of langer duren. Geef je huisdier (en zeker ook jezelf) dus even de tijd. Het is namelijk een belangrijke periode en overhaasten is zeker niet handig.

Het is bovendien slim om vóór de verhuizing al een nieuwe dierenarts in de omgeving te zoeken. Als er onverhoopt iets is met je huisdier, dan kan je direct bij de dierenarts terecht. Mocht de wenperiode minder goed dan verwacht gaan, dan heeft een dierenarts ook altijd goede adviezen. Op advies van de dierenarts kan er bijvoorbeeld ook met kalmerende medicijnen gestart worden.

Laat een Erkende Verhuizer je helpen

Ben je bang dat je niet voldoende tijd hebt voor jouw aanstaande verhuizing? Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg (bijzonder) verlof dagen hebt of omdat het een grote verhuizing betreft? Dan is het verstandig om te overwegen een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Professionele verhuizers weten namelijk precies wat ze moeten doen om jouw verhuizing snel en efficiënt te laten verlopen. Zo heb je een hoop minder stress rondom de verhuisdag. Via Verhuizen.nl vraag je vrijblijvend meerdere offertes aan bij Erkende Verhuisbedrijven.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie