Volg je ons al?

Duurzaam en Verantwoord Verhuizen in 204: De Ultieme Gids

Ben je van plan om in 2024 te verhuizen en wil je dit op een duurzame en verantwoorde manier doen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze uitgebreide gids delen we belangrijke tips en strategieën om jouw verhuizing milieuvriendelijk en ethisch verantwoord te maken. Van het kiezen van duurzame verpakkingsmaterialen tot het vinden van groene verhuisbedrijven, we vertellen je alles wat je moet weten om een groene verhuizing te realiseren.

Tip 1: Begin met een duurzaam verhuisplan

Een duurzame verhuizing begint met een goed doordacht plan. Maak een checklist en bepaal welke stappen je moet nemen om jouw verhuizing milieuvriendelijk te maken. Denk aan zaken zoals het minimaliseren van afval, het verminderen van de CO2-uitstoot en het kiezen van duurzame verhuisopties.

Tip 2: Minimaliseer en recycle maar!

Een duurzame verhuizing begint al bij het uitzoeken van al jouw spullen. Voordat je begint met inpakken, is het belangrijk om te minimaliseren. Wat wil je wel en niet mee verhuizen of wat koop je nieuw? Sorteer alle bezittingen en doneer of verkoop de spullen die je niet meer nodig hebt. Ben je uitgekeken op jouw oude meubilair, maar wil je vanuit het oogpunt van duurzaamheid niet alles nieuw kopen? Kijk eens op Marktplaats en geef die tweedehands bank, stoel of tafel een nieuw leven! Win-win, want zo ben je niet alleen milieubewust bezig met duurzaam verhuizen, het is ook goed voor je portemonnee. Heb je zelf apparaten, een tv of meubels die je niet wil verhuizen? Verkoop ze online of breng ze naar de kringloopwinkel en maak een ander er blij mee! Wat echt weg moet, kan het beste naar de milieustraat voor een duurzame verwerking. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid te verhuizen spullen, maar geeft je ook de kans om anderen blij te maken met herbruikbare items.

Tip 3: Gebruik duurzame verpakkingsmaterialen

Wist je dat er niets zo vervuilend is als wegwerp inpakmateriaal? Wie duurzaam wil verhuizen, raden we aan plastic inpakmateriaal zoveel mogelijk te vermijden. Bij een groene verhuizing zijn duurzame verpakkingsmaterialen essentieel. Gebruik herbruikbare plastic bakken, kartonnen dozen gemaakt van gerecycled materiaal en milieuvriendelijk inpakpapier. Vermijd het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal en piepschuim, omdat deze materialen schadelijk zijn voor het milieu. Breekbare en kostbare items wil je natuurlijk goed inpakken. Vermijd hiervoor plastic wikkel- of noppenfolie, er zijn genoeg alternatieven voor de duurzame verhuizer. Maak bijvoorbeeld gebruik van oude handdoeken, kussenslopen of sokken. Heb je dit niet in huis? Ga dan voor oude kranten. Dit is alsnog wegwerpmateriaal, maar in tegenstelling tot plastic wél biologisch afbreekbaar.

Verhuis je met een Erkende Verhuizer? Dan hoef je je hier niet druk om te maken. Jouw verhuizer zal zorgen voor stevige, (herbruikbare) verhuisdozen. Elke Erkende Verhuizer heeft zijn eigen inpakinstructies. Raadpleeg altijd eerst deze instructies voordat je(kostbare) materialen zelf inpakt.

Tip 4: Duurzaam transport

Bij het kiezen van een verhuiswagen, overweeg dan een voertuig dat rijdt op hernieuwbare energiebronnen, zoals elektriciteit of biodiesel. Als je een verhuisbedrijf inschakelt, vraag dan naar hun beleid op het gebied van duurzaam transport. Kies voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke voertuigen en brandstoffen.

Tip 5: Groene verhuisbedrijven

Er zijn steeds meer verhuisbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze maken gebruik van energiezuinige voertuigen, implementeren efficiënte routeplanning en recyclen verpakkingsmaterialen. Kies bij het aanvragen van een offerte op onze website voor het verhuisbedrijf met een certificering voor duurzaamheid of die lid zijn van een brancheorganisatie die groene praktijken promoot.

Tip 6: Duurzaam laden en lossen

Tijdens het verhuisproces kun je ook duurzame praktijken toepassen. Probeer zoveel mogelijk items tegelijk te verplaatsen om het aantal transportritten te verminderen. Gebruik indien mogelijk een verhuislift in plaats van de trap om energie te besparen. Daarnaast kun je ook overwegen om zwaardere items eerst in de verhuiswagen te plaatsen, zodat ze als eerste worden uitgeladen en het proces efficiënter verloopt.

Tip 7: Duurzame inrichting van je nieuwe huis

Na aankomst in jouw nieuwe huis is het tijd om duurzame keuzes te maken bij het inrichten. Kies voor meubels gemaakt van gerecycled materiaal of hout uit duurzaam beheerde bossen. Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting en overweeg het installeren van zonnepanelen om je energieverbruik te verminderen.

Tip 8: Ga voor duurzame schoonmaakmiddelen

Bij een verhuizing hoort natuurlijk een grote schoonmaak. Niets is zo fijn als een schoon huis voordat je erin trekt. Als je duurzaam wil verhuizen, kun je hardnekkige chemische schoonmaakmiddelen het beste vermijden. Ga liever voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals zeep en azijn of gebruik ecologische merken zoals Ecover. Tegenwoordig hebben veel supermarkten ook ecologische schoonmaakmiddelen in het assortiment. Wil je meer weten over duurzame schoonmaakmiddelen voor jouw verhuizing? Kijk eens op de website van Milieu Centraal.

Tip 9: Informeer je vrienden en buren

Een duurzame verhuizing kan ook anderen inspireren om groene keuzes te maken. Informeer je vrienden, familie en buren over jouw milieuvriendelijke verhuizing en deel ervaringen en tips met hen. Dit kan anderen aanmoedigen om ook duurzame beslissingen te nemen bij hun volgende verhuizing.

Tip 10: Compenseer uw CO2-uitstoot

Last but not least, kies ervoor om jouw CO2-uitstoot te compenseren. Wie duurzaam wil verhuizen, kan voortaan de CO2-uitstoot van de verhuizing laten compenseren. Verhuis je met een Erkende Verhuizer, dan ben je verzekerd van een CO2-neutrale verhuizing. Dit betekent dat ze de CO2 uitstoot die tijdens jouw verhuizing wordt geproduceerd, compenseren. Dit doen Erkende Verhuizers in een Cookstoves project in Rwanda.

Wil je meer weten over het energieproject waar jouw compensatie in wordt geïnvesteerd? Ga dan naar de website van Groenbalans.

Dus ook als je gaat verhuizen, kun je dit zo milieubewust mogelijk doen. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je een positieve impact maken op het milieu en een voorbeeld zijn voor anderen die dezelfde duurzame keuzes willen maken.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie