Volg je ons al?

Waarom ervaren we spijt of heimwee na een verhuizing?

Eigenlijk is het gek. In de meeste gevallen is een verhuizing een positieve ontwikkeling in jouw leven of dat van jouw gezin. Je gaat samenwonen, je gaat groter wonen, je verhuist naar een betere buurt, of een andere reden wat een vooruitgang in je leven betekent. Al weken of maanden kijk je ernaar uit, en heb je in je hoofd het nieuwe huis al tien keer ingericht. En toch knaagt er iets. Een verhuizing is ook een spannende gebeurtenis waar de nodige stress bij komt kijken. Bovendien neem je tegelijkertijd afscheid van het huis en de plek die je voor nu voor lange tijd je thuis hebt genoemd. Dat is alles bij elkaar niet niets. Een verhuizing is een hele persoonlijke verandering. Je kan het gevoel hebben weinig controle te hebben over de verandering en situatie. En dat geeft stress en kan je lichamelijke of psychische klachten opleveren. Door deze klachten kan een gevoel van spijt of zelfs een depressie ontstaan.

Heimwee na een verhuizing is heel normaal

Belangrijk is om in ieder geval te beseffen dat dit helemaal geen vreemde gevoelens zijn. De meerderheid van de mensen die verhuist krijgt vroeg of laat met deze gevoelens te maken. Vooral mensen die gevoelig zijn voor stress en niet gemakkelijk wennen in nieuwe omgevingen, krijgen hier vaak mee te maken. Ook meer introverte mensen hebben hier vaker last van. Bijvoorbeeld omdat zij het lastiger vinden om nieuwe sociale contacten te leggen in hun nieuwe buurt.

Gelukkig ben je zeker niet de enige die even moet wennen na een verhuizing. De meerderheid van de mensen heeft hier last van en gelukkig is het vaak een kwestie van tijd en begin je je snel vanzelf thuis te voelen. Toch hebben we wel een aantal tips voor je om dit proces wat te versnellen.

Tips om je snel thuis te voelen na een verhuizing

Hieronder geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om je sneller thuis te voelen na een verhuizing, om zo heimwee en eventueel spijt na de verhuizing te voorkomen. Niet iedere tip zal voor iedereen helpen, een verhuizing is namelijk een hele persoonlijke gebeurtenis. Onderzoek goed wat voor jou helpt en neem vooral je tijd en ga niets forceren of overhaasten.

Ruim zo snel mogelijk de verhuisdozen op

Ja, we snappen dat je hier misschien niet meteen zin in hebt… Maar toch willen we benadrukken hoe belangrijk het is om al je spullen direct een mooi nieuw plekje te geven en de dozen op te ruimen uit je nieuwe huis. Lukt dat niet? Zorg dan dat je in ieder geval één ruimte die jij belangrijk vindt (vaak de woonkamer maar kan bijvoorbeeld ook de slaapkamer zijn) doos-vrij maakt en alvast wat aankleedt met gordijnen, plinten of planten. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe huis meer ‘af’ voelt, wat goed is voor je gemoedstoestand.

Maak kennis met je nieuwe buren

Zet zelf de eerste stap en maak even kennis met je nieuwe buren. Nederlanders kijken over het algemeen liever de kat uit de boom en komen je niet storen tijdens je verhuizing of eventuele verbouwing. Neem daarom zelf initiatief om een kwartiertje kennis te maken met de buurt. Zo heb je sneller aanspraak en wen je ook sneller aan de medebewoners.

Voorkom stress en schakel een verhuisbedrijf in

Stress is de grootste trigger van negatieve gevoelens. Als spullen lang blijven liggen, blijft het ook nog lang onrustig in je hoofd. Het kan daarom slim zijn om een verhuisbedrijf in te schakelen. Zo zijn de grootste meubelstukken en dozen snel en vakkundig overgebracht naar je nieuwe woning, waardoor je zelf eerder toe komt aan het inrichten en alle andere leuke aspecten van de verhuizing. Ook ben je door het inschakelen van een Erkende Verhuizer verzekerd van de juiste werkwijze en verzekeringen en papierwerk. Ook dat geeft rust in je hoofd.

Breng voldoende tijd door in je nieuwe huis

Als je last hebt van heimwee of negatieve gevoelens, kan het zijn dat je juist maar zoveel mogelijk probeert te plannen om maar weg te zijn van je nieuwe huis. Dit werkt juist averechts en zal op langere termijn voor grotere problemen zorgen. Ons advies is daarom om juist veel tijd door te brengen in je nieuwe huis. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om te wennen, en het is helemaal niet raar dat je je in het begin niet helemaal op je gemak voelt. Thuis moet de plek zijn waar je lekker kunt relaxen en helemaal jezelf kunt zijn. Belangrijk dus om lekker veel thuis te zijn op het begin!

Overhaast niks en neem de tijd

Tijd heelt alle wonden, ook in het geval van heimwee na een verhuizing. Je hebt tijd nodig om te wennen aan je nieuwe woning en omgeving. Realiseer dat dit heel normaal is en gun jezelf ook die tijd. Negatieve gedachten mogen er daarom ook zeker zijn. Wees hier realistisch en probeer je te focussen op alle pluspunten van je nieuwe plek en nieuwe woning.

Veelgestelde vragen over jezelf thuis voelen na een verhuizing

Onze verhuizers krijgen vaak te maken met dezelfde veelgestelde vragen over het thuis voelen na een verhuizing.

Hoe lang duurt de heimwee?

Hoe lang de heimwee duurt is verschillend per persoon en hangt af van verschillende factoren. Denk aan persoonlijke veerkracht, de mate van betrokkenheid bij je nieuwe omgeving en het vermogen om snel nieuwe connecties te maken. Over het algemeen neemt de heimwee na een aantal weken snel af, vooral als je actief werkt aan het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk.

Hoe lang duurt het wennen aan de nieuwe omgeving?

De meeste mensen hebben een paar weken tot een paar maanden nodig om te wennen aan hun nieuwe woning en buurt. Het is belangrijk om geduld te hebben en kleine successen te vieren. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een leuke nieuwe koffiebar in je nieuwe buurt en het ontmoeten van de nieuwe buren.

Waarom kan ik niet slapen na een verhuizing?

Slapeloosheid wordt veroorzaakt door stress, verandering van omgeving of missen van vertrouwde geluiden. Niet gek dus dat veel mensen last hebben van slapeloosheid na een verhuizing. Een consistente slaaproutine, ontspanningsoefeningen en het creëren van een comfortabele slaapomgeving kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het is normaal dat je de eerste paar nachten of weken wat ongemak ervaart.

Gratis verhuisoffertes via Verhuizen.nl

Ga jij binnenkort verhuizen? En kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het transport van al jouw inboedel? Via Verhuizen.nl vraag je vrijblijvend drie verhuisoffertes op bij Erkende Verhuizers in jouw buurt. Zo kun je een goede keuze maken voor jouw verhuishulp. Gebruik onze offertetool en wij vinden geschikte matches!

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie