Volg je ons al?

Laten kamerplanten nou net alle eigenschappen bevatten die het een lastige taak maken om ze veilig van A naar B te transporteren. Ze zijn het perfecte voorbeeld van spullen in een inboedel waarvan men vaak over het hoofd ziet dat ze speciale aandacht nodig hebben tijdens een verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan de ongelukkige vorm van de pot, met daarboven uitstekende bladeren en potgrond dat enorme troep kan maken. Denk ook aan de breekbaarheid van zowel de pot als de plant. Daarnaast passen de planten vaak niet lekker in dozen met hun uitstekende bladeren, kunnen ze niet te lang in dozen blijven staan, of zijn ze überhaupt te groot voor een doos. Daarom hebben jouw kwetsbare groene vrienden die speciale aandacht nodig tijdens de verhuizing en ben je hier aan het juiste adres voor onze ultieme transporttips.

Stop tijdig voor de verhuizing met water geven van jouw planten

Geef jouw planten minstens een week voor jouw verhuizing geen water meer. Waarom zal je vast denken? Een plant heeft water nodig voor voeding en dus om te overleven. En dat klopt zeker, maar het tijdelijk droogzetten van een plant geeft voor een verhuizing meer voordelen dan het blijven wateren. Wanneer je je plant juist te veel water geeft voor vertrek, kan er namelijk veel meer misgaan dan wanneer je je plant een tijdje droog laat staan.

  1. Ten eerste kunnen planten makkelijker een langere tijd overleven in een te droge grond dan in een te natte grond, want wanneer wortels beginnen te rotten in een te natte grond is dit moeilijker om op te lossen dan wanneer een plant een beetje uitgedroogd is.
  2. Ten tweede worden planten een stuk zwaarder wanneer ze water bevatten, wat voornamelijk zware kamerplanten een stuk lastiger maakt om te verplaatsen. Allemaal bewaterde planten zullen het transport dan ook een stuk zwaarder maken dan on-bewaterde planten.
  3. Ten derde geeft natte aarde een veel grotere bende dan droge aarde. Mocht er een pot omvallen of wat vochtige aarde verliezen, dan is dit niet even snel weggeveegd of opgezogen. Hiervoor moet echt een dweil tevoorschijn komen waar jij tijdens je verhuizing echt geen tijd voor hebt, en die je misschien zelfs al ver hebt opgeborgen tussen de verhuisspullen.
  4. Als laatste kan het zijn dat jouw spullen in een tijdelijke opslag komen te staan, ergens donker, koud en vochtig. Jouw planten zullen het beter overleven wanneer zij in droge grond staan vanwege de isolatie en het tegengaan van overbevochtiging.

Om deze redenen is het aan te raden om jouw kamerplanten in droge aarde te verhuizen, zo houd je ze levend en vergemakkelijk je het transport!

Schoonmaken van jouw planten voor de verhuizing

Het klinkt erg logisch en misschien een beetje overbodig om te benoemen, maar maak alles goed schoon! En hierbij gaat het niet alleen over je planten, maar ook over het nieuwe huis waarin zij komen te staan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw planten pesticiden oplopen door een eventuele plaag die de vorige bewoners van jouw nieuwe huis toevallig hadden. Behandel je nieuwe huis dus goed met bestrijdingsmiddelen voordat je jouw planten in hun nieuwe omgeving plaatst. Maar denk ook vice versa. Heb jij toevallig planten met bladziekten waar je maar niet vanaf komt? Nu is de tijd om dit te bestrijden zodat je niks meeneemt naar jouw nieuwe plek!

Blok een vrije dag in om al jouw planten goed te behandelen zodat je ze gezond kan meenemen. Knip de aangetaste bladeren af en stop ze ver weg van je planten in de groenbak. Om pesticiden te verdrijven haal je je planten uit hun pot en zet je ze minstens een kwartier in koud water. Spuit de bladeren in met een mengsel van water, afwasmiddel en een drupje alcohol. Spuit ze daarna van top tot teen goed af met een tuinslang. Denk eraan dat je dit proces tijdig voor jouw verhuizing uitvoert, want de planten moeten na deze behandeling goed kunnen uitlekken en opdrogen voordat je ze weer in hun pot zet. Door deze behandelingen voorkom je dat je plantenziektes mee naar je nieuwe woning verhuist en het probleem zich verplaatst.

Bescherm jouw planten tijdens de verhuizing

Tijdens het verhuizen van jouw kamerplanten zijn er een aantal dingen waar jij rekening mee moet houden. Doordat de vormen en materialen van een plant in pot zo fragiel en kwetsbaar zijn, is het belangrijk dat je een aantal stappen onderneemt om het transport zo veilig mogelijk te maken. \

De uitstaande stengels en bladeren zijn zo breekbaar en onhandig in hun vorm, dat het ten eerste erg belangrijk is dat je de bladeren voorzichtig samenbindt. Gebruik hiervoor zacht, wol draad, en trek het ook niet te strak aan. Rol daar omheen noppenfolie of andere goede beschermfolie waardoor er geen bladeren uitsteken en het een handig(er)e rechte vorm krijgt. Zo bespaar je plek in de verhuiswagen en voorkom je dat bladeren afbreken. Ook is het slim om de fragiele pot te beschermen met noppenfolie, en daarbij ook de potgrond af te dekken. Hierdoor voorkom je niet alleen dat er tijdens het transport aarde wordt gemorst, maar het is ook beter voor de plant zelf. Doordat je de pot en potgrond afdekt zul je de plant zowaar afsluiten in zijn eigen klimaat, waardoor hij bijvoorbeeld een langere opslag beter overleefd omdat de aarde niet te veel uitdroogt of te vochtig wordt. Als laatste is het aan te raden om je planten op een strategische plek in de verhuiswagen te plaatsen, bijvoorbeeld helemaal tegen de cabine aan. Hierdoor worden je planten goed geklemd waardoor ze niet zullen schuiven tijdens het transport. Ook haal je ze hierdoor pas als laatste uit de bus waardoor het omstoot gevaar wordt verminderd. Het strategisch verhuizen van jouw planten kan je heel wat scherven, bladeren en potgrond kan schelen!

Meer handige tips over het inpakken van jouw inboedel vind je in ons blog 'Inpaktips voor jouw verhuizing'.

Zoek in jouw nieuwe woning de juiste plek voor jouw planten

Verschillende typen planten gedijen beter op andere plekken in een huis, wat jij als plantenhouder natuurlijk al wist. Zo doet de een het beter in de zon, maar zal een andere daar juist verbranden. Waarschijnlijk weet jij dus al op welke plekken in jouw oude woning jouw verschillende planten het beste bloeiden, maar houd er vooralsnog rekening mee dat er in jouw nieuwe huis toch andere omstandigheden kunnen zijn. Zo kunnen de luchtvochtigheid, de temperatuur en de lichtinval voor een plant toch een heel ander klimaat geven in het nieuwe huis vergeleken met het oude. Het kan dus zijn dat je een plant op dezelfde plek in de woonkamer voor het raam zet, maar dat dit raam niet meer op het noorden maar nu op het zuiden ligt. Zo zal de lichtinval toch compleet anders zijn, waardoor het voor jouw plant misschien niet meer de juiste plek is. Ga dit soort verschillen dus na ten opzichte van je oude huis om jouw planten een aangenaam plekje te geven in je nieuwe woning.

Wennen en acclimatiseren in de nieuwe woning

Natuurlijk zal het nieuwe klimaat van jouw huis een overgang worden voor jouw groene vrienden. Zij zullen zeker moeten wennen aan hun nieuwe plekje en na een tijdje zullen zij pas echt kunnen acclimatiseren in jouw nieuwe huis. Houd jouw planten wel goed in de gaten de eerste weken! Geef ze niet te veel, maar ook weer niet te weinig water. En de enige manier waarop jij goed kan uitzoeken wat de juiste verhoudingen zijn, is door ze veel zorg te geven en goed op uitdroging- en/of verdrinkingssignalen te letten. Met juist dat beetje extra aandacht in de beginweken van jouw nieuwe woonplek, zorg jij ervoor dat jouw planten prachtig zullen bloeien en groeien in hun nieuwe omgeving!

Kun jij hulp gebruiken bij je verhuizing?

Ga jij binnenkort verhuizen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Overweeg dan om een verhuisbedrijf uit jouw buurt in te schakelen. Een verhuisbedrijf kan je helpen met het verplaatsen van je inboedel (en dus planten) van A naar B, of kan je zelfs ondersteunen in het juist verpakken en beschermen van je spullen. Via Verhuizen.nl vraag je gemakkelijk en vrijblijvend verhuisoffertes op bij drie verhuisbedrijven in jouw buurt. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en kies je de partij die bij jouw wensen en budget past!

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie