Volg je ons al?

Geschikte verhuisbedrijven voor het verhuizen van jouw aquarium

Hier vind je een overzicht van aangesloten Erkende Verhuizers die jouw aquarium zouden kunnen verhuizen. Zoek een bedrijf bij jou in de buurt of gebruik onze offerte-tool hierboven. Geef je voorkeuren door en dan zoeken wij de meest geschikte verhuizers voor jouw klus. Helemaal gratis en vrijblijvend!

Hoe zorg je ervoor dat jouw aquarium én vissen zonder ongelukken vervoerd worden en snel wennen aan de nieuwe bestemming? Je kunt natuurlijk zelf je aquarium verhuizen, maar wil je zeker zijn van een zorgvuldige aanpak, dan raden we aan een Erkende Verhuizer in te schakelen. Zij werken uit ervaring en bovendien ben je goed verzekerd in geval van schade of ongelukken.

Ga je toch zelf aan de slag? Dit zijn de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden.

Aquarium verhuizen: Hoe ga je te werk?

Je kan ervoor kiezen zelf je aquarium te verhuizen of dit via een Erkende Verhuizer te laten verzorgen. Wat je ook doet, je moet ervoor kiezen of je het aquarium gaat verhuizen mét of zónder het water er nog in.

Aquarium verhuizen met water

Als je een klein aquarium of vissenkom van minder dan één meter lang hebt, kan je ervoor kiezen het aquarium met water te vervoeren. Het is echter niet mogelijk het aquarium vól water te vervoeren. De bodembedekking plus een laagje water van 5 cm is voldoende om het ecosysteem intact te houden. Het overtollige water bewaar je het beste in een afgesloten emmer tot je het op de nieuwe bestemming weer aanvult, zo hoeven je vissen niet te wennen aan ander water. Het is wel aanbevolen om de vissen zelf apart te vervoeren. Daarover lees je later meer.

Aquarium verhuizen zonder water

Je kunt er ook voor kiezen het aquarium te verhuizen zonder water. Let bij je keuze niet alleen op de grootte van je aquarium en de reisafstand, maar ook op het soort vissen dat je hebt. Sommige soorten kunnen beter tegen omgevingsveranderingen dan andere soorten. Ook bij verhuizing van een aquarium zonder water adviseren we het water (indien mogelijk) na leging te bewaren en hergebruiken. Afgesloten emmers of tonnen zijn hiervoor geschikt.

Tips voor de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de volgende tips hebt gelezen voordat je begint aan het vervoeren van jouw pronkstuk.

Alle benodigdheden in huis

Glazen aquariums zijn erg kwetsbaar. Zorg er daarom voor dat je deze stevig verpakt en goed vastzet tijdens het transport naar de nieuwe locatie. Gebruik bijvoorbeeld dik karton, piepschuim of noppenfolie als inpakmateriaal en ducttape om alles goed te dichten. Zo voorkom je lekkage onderweg. Is je aquarium erg groot of zwaar? Gebruik dan een plankje op wielen of een steekwagentje om hem te verplaatsen in huis of naar de verhuiswagen.

Bedenk alvast waar je het aquarium wilt neerzetten

Als je van tevoren weet waar je het aquarium in je nieuwe huis wilt plaatsen, weet je al precies welke obstakels je onderweg tegenkomt. Moet je bijvoorbeeld een trap op of een smalle deur door? Of wil je het aquarium in een kleine ruimte plaatsen? Meet vooraf goed of het aquarium wel in je nieuwe huis past.

Maak vooraf foto’s van alle aansluitingen

Je huidige aquarium zit op een bepaalde manier aangesloten in je huis. Voordat je gaat verhuizen, is het dan ook slim om foto’s te maken van die aansluitingen. Dit voorkomt de situatie dat je aquarium is verhuisd en op zijn nieuwe plek staat, maar je niet meer weet hoe je hem moet aansluiten.

Let op de tijdsduur

Vissen, planten en bacteriën kunnen maximaal zo’n 12-16 uur buiten het aquarium in leven blijven. Houd daarom rekening met de totale reisduur en de tijd die je nodig hebt van begin tot eind bij het verhuizen van je aquarium.

Regel vervoer

Niet alle aquariums passen zomaar in je auto. Regel daarom een groter busje, vrachtwagen of aanhanger.

Vraag hulp

Heb je een groot aquarium? Zorg altijd voor genoeg hulp, zodat je het aquarium met een aantal personen kan tillen. Let er ook op dat je bij het tillen genoeg grip hebt. Denk aan handschoenen of handige hulpmiddelen als glaszuigers.

Het aquarium zelf verhuizen

Pak eerst jouw aquarium goed in met de hulpmiddelen zoals hierboven benoemd. Een aquarium is groot en zeer breekbaar, dus neem deze taak serieus. Voor extra zekerheid kun je het aquarium met noppenfolie of verhuisdekens omwikkelen.

Til je aquarium niet zomaar op! Het kan zijn dat de bodem losraakt als er te veel gewicht op rust. Schuif een dunne plaat, bijvoorbeeld van hout, onder het aquarium om dit te voorkomen. Til het vervolgens met een paar mensen samen op, bijvoorbeeld 3 of 4 bij een groot aquarium.

De inhoud van het aquarium verhuizen


Er kunnen allerlei producten in je aquarium of vissenkom zitten. Voor deze tips voor het verhuizen van je aquarium houden we rekening met de volgende drie:

  • Vissen
  • Planten
  • Filters

Aquariumvissen verhuizen

Niet alleen het aquarium, maar ook jouw vissen gaan natuurlijk mee naar de nieuwe locatie. Wil je zeker zijn van een veilige reis voor jouw vissen, dan is het aan te raden de hiervoor bestemde zakjes gevuld met water uit het aquarium zelf te gebruiken. Belangrijk is dat je de zakjes niet te strak afsluit om voldoende luchtruimte te behouden. Vervoer de zakjes bij voorkeur in een donkere omgeving, zoals een koelbox. Zo voorkom je bovendien grote temperatuurwisselingen. Moet je het aquarium ver verhuizen of heb je erg grote vissen, dan is een afsluitbare emmer in plaats van zakjes ook geschikt.

Beplanting uit je aquarium verhuizen

Plantjes of bodembedekking vervoer je het beste in losse zakjes met een laagje aquariumwater om zo min mogelijk wisselingen in het ecosysteem te creëren. Je kunt het voorzichtig uit het aquarium halen met stoffer en blik.

Filters verhuizen

Dit is wellicht iets waar je niet meteen aan denkt, maar ook de filters en pompen dien je in het aquariumwater te vervoeren. Op deze manier behoud je de waardevolle bacteriën in het water. Ook een extern filter kun je in een grote emmer met aquariumwater vervoeren. Let op dat je de filter niet langer dan 24 uur uit laat staan. Hierna moet je hem toch nog schoonmaken en dat is niet optimaal.

Na de verhuizing

Heeft het aquarium zijn nieuwe bestemming bereikt en staat hij veilig op zijn plek? Dan is het tijd om de eventuele bodembedekking en plantjes terug te plaatsen. Vervolgens vul je het aquarium met het bewaarde water en plaats je de filters terug. Tot slot plaats je de vissen terug. Hiervoor kun je het beste de zakjes op de bodem leggen en aan de bovenkant openmaken. Je vissen kunnen dan op eigen tempo uit de zak zwemmen. Dit kan soms even duren, aangezien ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Als alles goed is gegaan, zwemmen ze al snel weer vrolijk in het rond. Houd je vissen extra in de gaten in de tijd erna omdat ze stress en een verlaagde weerstand kunnen ervaren.

Aquarium verhuizen door een Erkende Verhuizer

Wil je jouw aquarium laten verhuizen door een Erkende Verhuizer met ruime ervaring? Vraag direct meerdere offertes aan bij aquarium verhuizers bij jou in de buurt. Vergelijk zelf en vind het beste verhuisbedrijf om jouw aquarium te verhuizen.

Andere bijzondere verhuizingen

Niet alleen op het gebied van aquarium verhuizen kunnen de Erkende Verhuizers je helpen. Door jarenlange kennis en ervaring gaan onze verhuizers geen uitdaging uit de weg. Daarom kunnen ze ook ondersteunen in: