Volg je ons al?

Staat er een verhuizing in of naar Haarlem op de planning? Dan zal daar zeker een hoop geregel bij komen kijken, want verhuizen is niet niks. Denk bijvoorbeeld aan algemene verhuistaken zoals het aanvragen van verhuis-vergunningen, verhuishulp en het afsluiten van contracten tot aan je verhuizing doorgeven aan de desbetreffende gemeente. Maar denk ook aan zaken die binnen jouw huis op orde moeten zijn om de verhuizing te kunnen maken, zoals de voorbereidingen voor het verhuizen van jouw kat of het inlichten van vrienden en familie over jouw verhuizing. Ja, er valt inderdaad zeker een hele hoop te regelen voorafgaand aan jouw verhuizing, maar ook mag je je alvast gaan verheugen op het wonen in Haarlem. Ben jij benieuwd naar onze verhuistips en onze aanbevelingen voor het leven in Haarlem? Lees dan gauw verder!

Wonen in Haarlem

Waarom verhuizen mensen zo graag naar Haarlem, zal je je misschien afvragen. Als wij inwoners van de hoofdstad van Noord-Holland moeten geloven dan is Haarlem echt een stad die alles heeft. Wonen in Haarlem biedt verscheidene voordelen, waarbij de Haarlemse historie vooral hoog in het vaandel staat. De stad heeft een hoop geschiedenis, wat ook vandaag de dag terug te zien is in de gehele stad.

Haarlem ligt in regio Zuid-Kennemerland en aan rivier het Spaarne, waardoor Haarlem een prachtige omgeving heeft. Na Amsterdam is Haarlem de grootste stad van Noord-Holland, en telt bijna 163.000 inwoners. Haarlem mag zich tot de zesde monumentenstad van Nederland noemen, met maar liefst 1149 rijksmonumenten. Dit komt door het rijke historische verleden van de stad. De binnenstad van Haarlem is daarom beschermd historisch gebied.

Historie van Haarlem

Willem II van Holland deelde in 1245 stadsrechten uit aan Haarlem, en richting het eind van de Middeleeuwen werd Haarlem zelfs een van de voornaamste steden in Holland. Na de Middeleeuwen ontwikkelde Haarlem zich in de Vroegmoderne Tijd enorm. Dit was echter wel pas na 1577, nadat de Spanjaarden die de stad bezetten onder leiding van de Spaande koning waren weggetrokken. Er werden dat jaar gelijke rechten vastgesteld tussen protestanten en katholieken, dat het ‘Akkoord van Veere’ werd genoemd. Hierdoor ontstond er in 1578 een burgeroorlog tussen beide groepen, wat ervoor zorgde dat het contract in 1581 weer werd beëindigd, en er alleen de godsdienst gereformeerd protestantisme toegestaan werd. Er trokken toen veel immigranten vanuit Frankrijk en België naar Haarlem toe, waardoor het inwonersaantal zich meer dan verdubbelde binnen vijftig jaar. Er ontstond een enorme economische bloei door de tulpenhandel, textielindustrie en de boekdrukkunst. In de moderne tijd ging stortte de textielindustrie weer in waardoor het inwonersaantal in Haarlem in 1815 weer halveerde. Tegenwoordig staat Haarlem vooral bekend om de prachtige historische gebouwen en als centrum van de bollenregio Nederland.

Betekenis van de naam Haarlem

Wat de naam Haarlem betekent is niet helemaal zeker, en er zijn een aantal speculaties. De eerste keer dat Haarlem op paper voorkomt is begin 10e eeuw, met de naam Haralem. De naam Haarlem is dus hoogstwaarschijnlijk een verbastering van ‘Haarloheim’ of ‘Haralem’ in de verouderde Nederlandse taal. De eerste speculatie over de betekenis is dat Haarlo en Hara stammen af van het woord harula wat een verkleining is van haar (heuvel). Een andere speculatie is dat het afstamt van het woord lo, wat in historische betekenis ofwel bos, een open plek in het bos, een bos op hoge grond of veeweide betekent. Omdat de woorden haar en lo zo veel verschillende betekenissen hadden in hun historische benaming, is het tot op heden niet duidelijk wat de naam Haarlem nou echt betekent.

Bijnamen van Haarlem

Spaarnestad, Schildersstad en Bloemenstad zijn allemaal de historie ingegaan als bijnamen van de stad Haarlem. Spaarnestad is een erg voor de hand liggende bijnaam, omdat Haarlem aan rivier het Spaarne gelegen is. De naam Schildersstad slaat op de ontwikkelingen van Haarlem in de Vroegmoderne Tijd, waar de stad zowel op industrieel, textiel als cultureel gebied uitgroeide tot grootse stad. Uit Haarlem kwamen een aantal belangrijke en bekende schilders, die de stad met deze naam hebben vereerd. De laatste bijnaam, Bloemenstad, heeft Haarlem verkregen vanwege de ligging van de stad in de noordkant van de Bollenstreek. De stad had tot het begin van de 20e eeuw de hoogste reputatie in bollenteelt van Holland, waardoor het de bijnaam Bloemenstad kreeg. Naast de bijnamen van de stad Haarlem, werden de Haarlemmers ook wel pestend mug genoemd. Ook hiervan is het niet zeker waar deze bijnaam vandaan kwam. De eerste speculatie is dat er vroeger veel muggen in Haarlem zaten vanwege de ligging aan een rivier. Een tweede speculatie is het karakter van Haarlemmers, en dat zij zouden muggenziften. De derde en laatste speculatie is een oud volksverhaal dat gaat over een heks die dreigde om de Haarlemmers in muggen te veranderen wanneer ze niet zouden luisteren.

Verhuizing naar Haarlem

Wat heerlijk, jij gaat naar Haarlem verhuizen! Als wij de echte Haarlemmers moeten geloven dan is het wonen in Haarlem geweldig. Maar nu eerst die verhuizing nog. We kunnen begrijpen dat je daar enorm tegenop ziet, want een verhuizing brengt een hoop geregel en gestress met zich mee. Daarom helpen wij je graag een eindje op weg met een opsomming van dingen die je specifiek voor een verhuizing naar de stad Haarlem niet zou moeten vergeten.

Verhuizing binnen Haarlem doorgeven

Voor iedere stad geldt het, en ook voor Haarlem is dit een van de eerste dingen die je niet moet vergeten als je gaat verhuizen. Je zal je verhuizing moeten doorgeven aan de gemeente, zodat zij op de hoogte zijn van jouw aankomst, verplaatsing of vertrek. Het is heel gemakkelijk en snel geregeld, maar dit is wel iets wat je daardoor ook over het hoofd kan zien. Ga daarom naar de website van gemeente Haarlem, en regel dit alvorens om niet tegen problemen of boetes aan te lopen na je verhuizing!

Verhuis services Haarlem

Omdat verhuizen echt een enorme onderneming is raden wij je aan om een verhuisservice in te huren om jou het leven een stuk gemakkelijker te maken. Verhuizers zijn erg voorzichtig met jouw spullen, en omdat ze precies weten wat ze doen werken ze met veel efficiëntie en snelheid. Op verhuizen.nl kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verhuisbedrijven in Haarlem. De verhuisbedrijven die aangesloten zitten op ons platform werken alleen maar met erkende verhuizers, waardoor jij gegarandeerd bent van kwaliteit, veiligheid en een stressvrije verhuizing. Ook kun je via jouw aanvraag voor deze offertes gemakkelijk aangeven wanneer je extra services nodig hebt van een verhuisbedrijf. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een tijdelijke opslag nodig blijkt te hebben in Haarlem, of kun je gemakkelijk aangeven dat je een verhuislift wilt huren voor jouw verhuizing in Haarlem. Via onze website krijg je dan uitsluitend offertes van verhuisbedrijven die jou kunnen voorzien van zulk soort specifieke aanvragen. Hierdoor hoef jij niet te zoeken naar een passend verhuisbedrijf, want wij leveren uitsluitend geschikte opties voor jouw verhuizing. Dus waar wacht je nog op? Jouw woning in Haarlem is alweer een stapje dichterbij. Veel succes met de verhuizing en geniet van het prachtige Haarlem!

Verhuisbedrijven door heel Nederland

Bij Verhuizen.nl kun je niet alleen een overzicht van verhuisbedrijven in haarlem vinden. Erkende Verhuizers bevinden zich namelijk door heel Nederland. Neem daarom ook een kijkje op