Verhuizen van Nederland naar België
Om als Nederlander naar België te emigreren is qua regelgeving niet zo’n probleem en vergelijkbaar met een verhuizing binnen Nederland. Met een Europees paspoort kun je eigenlijk vrij simpel en zonder immigratieprocedures verhuizen binnen Europa. Wel zul je net zoals in Nederland een vast verblijfadres moeten hebben waarbij je ook in die gemeente ingeschreven staat. Verder zitten er een aantal voordelen aan het wonen in België vergeleken met Nederland, het is namelijk een stuk goedkoper in België. Het is niet alleen goedkoper om een huis te kopen, huren en verbouwen in België, er is ook nog eens een groter aanbod aan woningen én de belasting is minder. Hierdoor zijn er een hoop Nederlanders die ervoor kiezen om in België te gaan wonen. Ook komt het vaak voor dat mensen gaan wonen in België maar werken in Nederland, ook al is dit financieel gezien niet voordeliger. In België verdienen ze dan wel minder dan in Nederland, maar omdat er in Nederland zo veel belasting en sociale zekerheid wordt afgehouden houden de Belgen er bruto meer aan over.
Verhuisbedrijf België
Ben jij op zoek naar het juiste verhuisbedrijf om jouw spullen van Nederland naar België te verhuizen? Via verhuizen.nl kun jij gemakkelijk en geheel vrijblijvend offertes aanvragen van allemaal erkende verhuizers die jou graag helpen bij jouw verhuizing.
Wonen in België
Veel aspecten van ons buurland lijken enorm op het wonen en leven zoals in Nederland, vandaar dat België en Nederland geregeld door elkaar worden gehaald of zelfs als één land worden beschouwd door veel buitenlanders. Maar natuurlijk weten wij dat er wel degelijk een hoop verschillen zijn tussen onze landen. Wanneer je als Nederlander naar België wilt verhuizen zul je dus rekening moeten houden met de toch wel heel andere cultuur die je daar zult ondervinden. Ook al is de kans groot dat je België al vaak hebt bezocht, zul je het anders ervaren wanneer je er daadwerkelijk woont, waardoor het toch aan te raden is om je hier een beetje op in te stellen. Er zullen namelijk zeker dingen zijn waar je tegenaan gaat lopen of waar je niet op voorbereid was.
Verschillen tussen Nederland en België
Vaak worden verschillen tussen ons kikkerlandje en buurland België onderschat, juist omdat er zo veel overeenkomsten bestaan. Bij een emigratie naar België is het dus goed om op de hoogte te zijn van waar je voor komt te staan om als Nederlander te wonen in België. Zo is het algemeen bekend dat Nederlanders erg positief denken over onze buren. In onze ogen zijn Belgen bourgondisch, zachtmoedig of vriendelijk, en grappig. Maar helaas zijn er ook enkele negatieve vooroordelen. Zo denken we over het Belgische volk dat ze een tikkeltje ouderwets, onderdanig, wantrouwend zijn en weinig lef hebben. En zo vinden zij ons zuinig, bot, grof en te direct, informeel en lui. Dit soort negatieve vooroordelen ontstaan vaak uit onbegrip, dus is het belangrijk om rekening te houden met waar deze stigma’s vandaan komen wanneer je gaat emigreren. Zo krijg je meer begrip voor de gebruiken en cultuur van de Belgen, waardoor je je makkelijker kan aanpassen op jouw nieuwe woonplek. Als voorbeeld kun je bijvoorbeeld denken aan het rijgedrag van onze vriendelijke buren. Hoe komt het bijvoorbeeld dat wij Nederlanders vaak vinden dat de Belgen niet zo sterk zijn op de weg? Nou, dit komt dus omdat zij met eigen auto lessen mogen nemen bij bijvoorbeeld hun ouders en op die manier een rijbewijs kunnen halen. Dat scheelt weer een hoop leskosten. Kijk, dat vinden wij Nederlanders dan weer prettig! Maar uiteraard vermindert dit ook de kwaliteit van hun rijgedrag in de begintijd van hun rij jaren. Heel begrijpelijk toch?
Positieve kostenverschillen waardoor Nederlanders juist kiezen om in België te gaan wonen zijn bijvoorbeeld hun publieke ziekenfonds in plaats van de dure Nederlandse zorgverzekeringen, maar ook lagere wegenbelasting, gaskosten, huizenprijzen, huurkosten en ga zo maar door.
Overeenkomsten tussen Nederland en België
Gelukkig zijn er ook een hoop gelijkenissen tussen Nederland en België, waardoor een internationale verhuizing naar ons buurland niet per se een extreem grote overstap hoeft te zijn. Ooit waren Nederland en België samen zelfs één land, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Belgische Revolutie in 1830 kwam dit echter tot een einde waarna België onafhankelijk werd. Nederland en België zijn natuurlijk wel nog steeds verenigd vanwege de Europese Unie en de Benelux. Ook hebben onze landen meerdere ambassades gevestigd in het buurland. Vanwege de vele gezamenlijke betrekkingen tussen Nederland en België zijn er daarom juist ook een hoop culturele overeenkomsten.
Vergelijkbare geschiedenis
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar omdat onze landen naast elkaar liggen hebben zij ook een vergelijkbare geschiedenis meegemaakt waardoor er ook soortgelijke invloeden zijn in beide landen. Zoals hierboven besproken waren Nederland en België vroeger een eenheid met een gezamenlijke geschiedenis tot aan de zestiende eeuw. Hoewel België zich na die tijd heeft gescheiden van Nederland en er tegenwoordig ook enorme verschillen zitten tussen de landen, zorgen deze gezamenlijke invloeden ook voor veel overlap en kennis over het andere land. Dit zorgt juist ook weer voor begrip naar elkaars cultuur, en eenzelfde kijk op bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld in de geschiedenis of in de politiek. En voor wie zouden we anders moeten juichen als Nederland uit het WK ligt?
Gemeenschappelijke taal -of toch niet?
Een vooral erg handige overeenkomst die buurlanden Nederland en België met elkaar hebben is dat er dezelfde taal wordt gesproken. Het hebben van dezelfde moedertaal maakt communicatie een stuk gemakkelijker en diepgaander. Echter hebben de talen Nederlands en Vlaams of Belgisch-Nederlands toch ook wel veel verschillen in betekenis, uitspraak en (spreek)woordgebruik. Zo gebruiken Belgen het woord ‘amai’ als uitspraak van verbazing, een woord dat we in Nederland niet kennen. Een ander voorbeeld is dat Nederlanders ‘ja graag’ zeggen maar Belgen ‘dat mag wel’ gebruiken als beleefde instemming voor iets. Deze voorbeelden kunnen zeker verwarring opleveren, en de laatste zelfs ook op een negatieve manier onbegrip. Voor Nederlanders klinkt ‘dat mag wel’ onbeleefd terwijl dit in België juist wel beleefd is. Anderzijds komen Nederlanders vaak rondom de Nederlandse taal juist weer onbeleefd uit de hoek vanwege ons gebruik en de uitspraak ervan. Nederlanders zijn erg direct en dat kan als kortaf en bot overkomen. Ook is onze uitspraak wat grover en harder dan de zachte Belgische tong. Al met al betekent dit dus toch dat ondanks onze gemeenschappelijke beheersing van de Nederlandse taal, er toch zo veel verschillen in taalgebruik zitten dat dit toch voor cultuur- en taalbarrières kan zorgen.
Ter conclusie kunnen we wel stellen dat wanneer je als Nederlander naar België gaat verhuizen, de kans erg aanwezig is dat de cultuurverschillen onderschat worden en je daar tegenaan gaat lopen. Wanneer je denkt dat er geen taalbarrière gaat zijn dan zul je jezelf voor de kop slaan, en ook onze gezamenlijke geschiedenis zorgt niet perse voor een collectieve cultuur. Wel is er ook een bepaalde verbondenheid tussen onze landen waardoor we toch voor elkaar juichen op het WK en waardoor er over het algemeen wel gemoedelijkheid heerst tussenbeide.
